Behövs det arga patienter för att få rätt?

Bild på en gammal ambulans

Ja, det man kan fråga sig. Det mesta i vår lagstiftning uttrycks i stället som skyldigheter för vården, inte rättigheter för patienter. Man har förmodligen inte ens rätt att få bli patient, rent juridiskt. Det är vården och samhället som godtyckligt (nåja - det finns ju övervakning att man följer praxis) bestämmer om man skall definiera dig som patient och ge dig vård.

Du kan alltså anmäla om fel begåtts till Inspektionen för Vård och Omsorg, JO eller till och med domstolen och få det prövat, men de kan inte fastslå din rätt till viss behandling, bara om någon gjort något fel i din handläggning. Det är som att bli överkörd av en bil, du har ingen rätt att slippa bli påkörd, men den som kör har en skyldighet att köra rätt, och när detta sker kan du inte få det ogjort, men stämma bilföraren för hans fel. Om han kör på dig för att hans pacemaker slutar fungera har han inte gjort något fel, och du kan inte ens få den måttliga glädjen att få honom fälld.

Men........... du har rätt att söka vård! Och du har rätt att bli omhändertagen. I lagen står ju till och med omedelbart, men där finns flera rättsfall som säger att man kan göra avsteg från vad du och jag menar med omedelbart. 

Och ibland är det kanske rimligt. När jag var distriktsläkare i Åre kom det ett gäng berusade tonåringar klockan två på natten och krävde hjälp mot impotens. Jag hade ingen skyldighet ta emot dem. Det skulle nog räknas som uppenbart obehövligt? Mindre självklart är kanske att man inte heller behöver ta emot ett öronbarn mitt i natten - det finns rättsfall att också akutmottagningar kan sätta upp regler för när de skall se patienterna. 

Så du har rätt att söka, men rätten till omhändertagande - den bestäms av vården. Den är en kvasirättighet. Det är inte som sociallagen som ger dig en ovillkorlig rätt att pengar om du saknar dem till viktiga behov. Det är en låssasrättighet, du och jag är i händerna på dem som ger vården.

 

Du har större rätt om du åker till Danmark, liksom dansken har som kommer hit....

Faktum är att dansken eller fransmannen som reser till Sverige har större rätt än svensken att få vård. För där gäller ett EU-direktiv 1408/71 som ger alla rätt till vård i annat EU-land. Du har som svensk medborgare större rätt att få vård i Danmark än i Sverige, blir den underliga konsekvensen. För du kan överklaga din rätt i Danmark, men i Sverige kan du ej överklaga din rätt att få vård, bara klaga om det begås fel.

Kanske är det ändå bra att det inte är domstolar som bestämmer vilken vård du skall ha? Svensk riksdag har alltså bestämt att man istället för att ge dig "rätten få viss vård" ger vården "skyldighet att ge rätt vård". Domstolarna har ju ingen medicinsk kunskap, och skulle ändå bli beroende av sjukvårdens beskrivning har nog riksdagen tänkt. Men rätten att söka och få en bedömning, den kan man inte ta ifrån dig.

Man skall "snarast" få sin bedömning, det är landstinget skyldigt att klara av. Det är ju rimligt, om man söker för ont i magen måste ju någon snabbt konstatera om du skall tas in för vård, och inte avvisa dig utan undersökning. Det finns fall där gravida skjutsats om kring mellan sjukhus som tvistat om sin skyldighet att ta emot ända till barnet dött i magen.

 

Vårdgarantin 0-7-90

Istället för laglig rätt till vård i rimlig tid har regeringen satsat på VÅRDGARANTIER, d.v.s. frivilliga överenskommelser mellan landsting och kommuner som anger vad man skall klara av. Gör ditt landsting inte det kan du söka läkare inom annat landsting på det egna landstingets bekostnad.

Genom vårdgarantin har landstinget skyldighet att ge dig kontakt samma dag du söker (0 dagar) och ta emot dig för för besök hos husläkaren inom sju (7) dagar. Du har också rätt till en bedömning av specialist inom nittio (90) dagar. Nu är denna också utökad till att gälla också behandling som operation eller liknande inom nittio (90) dagar. Stockholms landsting sticker ut och lovar inom 30 dagar! Information om vad som gäller i ditt landsting finner du här.

Det är inte dumt att veta att man har rätt söka sin husläkare var som helst i landstinget! Också det står i patientlagen, och man har nu alltså också rätt söka i andra landsting!

Landstinget skall organisera primärvården så att alla som är bosatta inom landstinget får tillgång till och kan välja en fast läkarkontakt. En sådan läkare skall ha specialistkompetens i allmänmedicin. Landstinget får inte begränsa den enskildes val till ett visst geografiskt område inom landstinget.

Vårdgarantin är alltså ingen garanti, utan ett avtal mellan samhällets största aktörer. Men det är ju ett avtal där du som patient inte är med. Ungefär som om Volvo och Saab skulle göra ett avtal sinsemellan om att garantera att ingen får vänta på sin bil mer än tre månader. Men du som kund skulle inte ha någon rätt, för du har inget avtal. Du kanske kan bråka på Volvo för att de missköter sitt avtal med Saab, men inte ger det dig någon bil. Du får som bilköpare och patient vackert hoppas att du får hjälp i rätt tid.

Men det finns en köksväg! Läs vad som gäller för vård utomlands!

 

Dela med dig! Dela med dig!

Välkommen logga in

Populära artiklar

 

Upptäkt kan bota diabetes 2

Forskare har upptäckt en helt ny signalväg i muskelceller som med god sannolikhet kan användas för att hitta en ny sorts mediciner mot typ 2 diabetes.
Läs mer

 

Dold ryggsjukdom lyfts fram

Personer som lider av inflammatorisk ryggsjukdom har en betydligt större sjukdomsbörda än vad man tidigare trott. Det visar en ny svensk studie.
Läs mer

 

Patenternas makthavare nr 1

Reumatikerförbundets ordförande Anne Carlsson är patienternas främsta makthavare.
Läs mer

 

Helt ny cancerbehandling

Ett forskarlag från fem svenska universitet har hittat ett helt nytt sätt att behandla cancer.
Läs mer

 

Gilla oss på Facebook

Nya medlemmar

Som medlem får erbjudanden om exempelvis utbildningar, förhandsinformation och nyhetsbrev. Det är gratis och har inga förpliktelser, och du bidrar till att göra patienternas röst hörd!

Vi har nu 30052 medlemmar!
Senaste är:

ariannem41531978993

rfobudhramrodol

MrsMik

rosariocimitiere94

kathireveley24700

loribeale56112503215

finlaymaloney00

vthbrigette0244

chiaix560632926

staceybrim7353745

Nytt och Notiser

 

Mer tid för patienten i England

En ny jämförelse visar att svenska läkare lägger ner dubbelt så mycket av sin arbetsdag på administrativt arbete som sina kolleger i England.
Läs mer

 

Tro på forskningspatient.se

En projektrapport rörande kliniska prövningar framhåller webbplatsen forskningspatient.se som en viktig del för att lösa problemet med att få fram fler patienter till kliniska studier.
Läs mer

 

Lovar snabb cancerbehandling

24 socialdemokrater lovar högst fyra veckors väntan på canceroperation om de vinner valet.
Läs mer

 

Vaccin mot diabetes typ 1?

Flera forskare och företag arbetar just nu för att framställa ett vaccin mot diabetes typ 1. Kan det bli verklighet inom kort?
Läs mer

 

Rehabiliteringsträdgård hjälper

Naturunderstödd rehabilitering i rehabiliteringsträdgård har visat sig vara en bra och stödjande miljö för människor som drabbats av stressrelaterade sjukdomar.
Läs mer

 

Förbättrad klagomålshantering

Regeringen vill tillsätta en utredare som ska se över hanteringen av klagomål mot hälso- och sjukvården. Målet är att göra hanteringen av dessa ärenden enklare, effektivare och mer ändamålsenlig.
Läs mer

 

VÅRT NYHETSBREV (högst 1 g/månad)

Prenumera på vårt nyhetsbrev!

Våra vänner

Vi stöder....

Annonser

Nyhetsbrev

Här kan du välja de nyhetsbrev du vill prenumerera på, eller avsluta. Man behöver inte vara medlem.

Feldenkrais kan hjälpa dig

Övningar du kan göra själv

Moshe Feldenkrais har blivit känd som skapare av en metod som hjälper kroppen att återfå sin fysiologiska förmåga med anpassade övningar. Vi har samlat några övningar som du kan göra för att träna och utvärdera denna fina metod mot smärta, oro och spänning.
Läs mer

Annons

Hitta smärtklinik

Lista över alla smärtenheter

Vi presenterar den första kompletta listan med 244 svenska smärtenheter. Den består av allt i från universitetssjukhusens stora kliniker till små mottagningar.
Läs mer