Arnold Chiari och whiplash

Fråga från CL Kvinna född 1963
Frågan: 
Jag har varit med om 2 bilolyckor och en cykelolycka. efter 17 år får jag äntligen en MR, och dom hittar chiari. Likaså min dotter, ett fall från en trappa hos dagmamman och ett fall från ett bord på fritids, då hon slog i bakhuvudet. Vi har båda huvudvärk, dock inte samma slags huvudvärk så ofta. Hon har mer migränliknande, och jag har mer molande. Jag har mer värk i hela kroppen, och hon har mer värk runt skulderbladen. Jag fick diagnosen whiplash för ca 3-4 år sen, men min dotter får fortfarande diagnosen "psykiskt", som jag fick i många år. Kan chiarin ställa till med den övriga "kroppsvärken"?
Frågesvar: 
Hej, arnold chiaris sjukdom kan ju yttra sig på många sätt, och är medfödd, men också försämrad eller utlöst av olycksfall av din typ. Det finns en liknelse jag har hört där man tänker sig lillhjärnan som en mandarin, med ett ryggmärgen som snöre i botten, balanserande på en flaskhals. Och så drar man alltför kraftigt i snöret och lillhjärnan trycks mot flaskhalsen. Man kan också förstå av den liknelsen att man är mer känslig för stötar och whiplash. I alla händelser ger det nervsymtom som är rätt svåra att tolka om man inte har diagnosen i åtanke, inklkuvis huvudvärk, ofta runt ögonen. Psykisk smärta är ju något helt annorlunda, och psykisk smärta är en diagnos som egentligen är extremt sällsynt! och inte kan man tala om psykisk smärta hos barn utan att en specialist konfirmerar det, jag rekommenderar verkligen att hon kommer till neurolog. Frågan är om din fibromyalgi kan utlösas av whiplash, och svaret är att många beskriver start på det sättet, och andra trauma, så det är troligt. Det är ju ett häftigt trauma. E? är EMG.
Frågeområde: 
Nyheter och allmänna smärtämnen

Välkommen logga in

Populära artiklar

 

Upptäkt kan bota diabetes 2

Forskare har upptäckt en helt ny signalväg i muskelceller som med god sannolikhet kan användas för att hitta en ny sorts mediciner mot typ 2 diabetes.
Läs mer

 

Dold ryggsjukdom lyfts fram

Personer som lider av inflammatorisk ryggsjukdom har en betydligt större sjukdomsbörda än vad man tidigare trott. Det visar en ny svensk studie.
Läs mer

 

Patenternas makthavare nr 1

Reumatikerförbundets ordförande Anne Carlsson är patienternas främsta makthavare.
Läs mer

 

Helt ny cancerbehandling

Ett forskarlag från fem svenska universitet har hittat ett helt nytt sätt att behandla cancer.
Läs mer

 

Gilla oss på Facebook

Nya medlemmar

Som medlem får erbjudanden om exempelvis utbildningar, förhandsinformation och nyhetsbrev. Det är gratis och har inga förpliktelser, och du bidrar till att göra patienternas röst hörd!

Vi har nu 32339 medlemmar!
Senaste är:

kibGoria

brianneuuz704679

SandyPit

wendihildreth74859

rodneymatheson23

ritaLok

joanne09488795513

vanessakohlmeier16

maynardstoddard752

vontindale75407

Nytt och Notiser

 

Mer tid för patienten i England

En ny jämförelse visar att svenska läkare lägger ner dubbelt så mycket av sin arbetsdag på administrativt arbete som sina kolleger i England.
Läs mer

 

Tro på forskningspatient.se

En projektrapport rörande kliniska prövningar framhåller webbplatsen forskningspatient.se som en viktig del för att lösa problemet med att få fram fler patienter till kliniska studier.
Läs mer

 

Lovar snabb cancerbehandling

24 socialdemokrater lovar högst fyra veckors väntan på canceroperation om de vinner valet.
Läs mer

 

Vaccin mot diabetes typ 1?

Flera forskare och företag arbetar just nu för att framställa ett vaccin mot diabetes typ 1. Kan det bli verklighet inom kort?
Läs mer

 

Rehabiliteringsträdgård hjälper

Naturunderstödd rehabilitering i rehabiliteringsträdgård har visat sig vara en bra och stödjande miljö för människor som drabbats av stressrelaterade sjukdomar.
Läs mer

 

Förbättrad klagomålshantering

Regeringen vill tillsätta en utredare som ska se över hanteringen av klagomål mot hälso- och sjukvården. Målet är att göra hanteringen av dessa ärenden enklare, effektivare och mer ändamålsenlig.
Läs mer

 

VÅRT NYHETSBREV (högst 1 g/månad)

Prenumera på vårt nyhetsbrev!

Våra vänner

Vi stöder....

Annonser

Nyhetsbrev

Här kan du välja de nyhetsbrev du vill prenumerera på, eller avsluta. Man behöver inte vara medlem.

Feldenkrais kan hjälpa dig

Övningar du kan göra själv

Moshe Feldenkrais har blivit känd som skapare av en metod som hjälper kroppen att återfå sin fysiologiska förmåga med anpassade övningar. Vi har samlat några övningar som du kan göra för att träna och utvärdera denna fina metod mot smärta, oro och spänning.
Läs mer

Annons

Hitta smärtklinik

Lista över alla smärtenheter

Vi presenterar den första kompletta listan med 244 svenska smärtenheter. Den består av allt i från universitetssjukhusens stora kliniker till små mottagningar.
Läs mer