Bättre sömn och hjärnfunktion vid stress med mindfulness

Förra året (2015) visades i en studie med kontrollgrupp att mindfulness kan hjälpa vid sömnproblem. I den studerades 50 något äldre personer med sömnsvårigheter, uppdelade i två grupper. Den ena gruppen fick ett standardprogram där de fick lära sig om goda sömnvanor, och den andra fick ett sexveckorsprogram med mindfulness.

Efter ett år kontrollerades de deltagande personerna. De som fått mindfulness hade större förbättring av sömnkvalitet och färre symtom på sömnlöshet, depression och trötthet än personer i den andra gruppen som fått standardprogrammet.

Forskningsledaren David S. Black vid University of Southern California säger i en intervju att mindfulness förmodligen hjälper till att dämpa hjärnans uppvarvningssystem, men i motsats till sömnmedel utan biverkningar.

Men för att vara säker på hur stor förväntanseffekten är på resultatet, behövs en kontrollgrupp där deltagarna tror att de får samma behandling.

Det är svårt att åstadkomma vid mindfulness-meditation eftersom personerna normalt vet om de mediterar eller ej. Vid Carnegie Mellon University i Pittsburgh, USA löste man det här problemet på följande sätt: personerna i kontrollgruppen fick lära sig en påhittad bluffmeditation, som gick ut på avslappning och att bortse från oro och bekymmer.

Och just i dagarna kommer resultatet av den här studien, och ger oss pålitligt vetenskapligt stöd för att mindfulness faktiskt påverkar hälsan på ett betydelsefullt sätt.

Vi vet nu att hjärnan kan förändras inte bara hos buddistmunkar, utan också hos vanliga människor.

Till försöket rekryterades 35 arbetslösa personer som upplevde ordentlig stress av sin situation. Prover togs och hjärnröntgen gjordes. Hälften av deltagarna fick lära sig mindfulness-meditation och andra hälften bluffmeditation. Efter tre dagar berättade alla deltagarna att de kände sig bättre och kunde hantera stressen av arbetslösheten lättare.

Men den uppföljande hjärnröntgen visade, att förändringar endast skett hos dem som gjort mindfulness-meditation. Trafiken hade ökat mellan de delarna i hjärnan som hanterar stressrelaterade reaktioner och andra områden som är relaterade till fokusering och lugn.

Fyra månader senare hade personer i mindfulness-grupp betydligt lägre nivåer av markörer i blodet för skadliga inflammationer än personerna i den andra gruppen. Detta trots att bara ett fåtal hade fortsatt att meditera.

Hur mycket ska man meditera för att få de här förbättringarna? I en kommentar påpekar forskningsledaren dr David Cresswell att vi inte vet hur mycket meditation som krävs för att förbättra hälsan, ”vi har ingen aning om vad som är rätt dos”.

Vi får vänta och se vad forskningen kommer fram till. Men till dess vet vi att vi får dessa goda resultat av mindfulness-meditation vid stress och sömnproblem.

 

Referenser:

Black, D.S., m fl.: Mindfulness Meditation and Improvement in Sleep Quality and Daytime Impairment Among Older Adults With Sleep Disturbances A Randomized Clinical Trial JAMA Internal Medicine April 2015 Volume 175, Number 4

Creswell, J.D. m fl,: Alterations in resting state functional connectivity link mindfulness meditation with reduced interleukin-6: a randomized controlled trial, Biological Psychiatry, http://dx.doi.org/10.1016/j.biopsych.

Dela med dig! Dela med dig!

Välkommen logga in

Populära artiklar

 

Upptäkt kan bota diabetes 2

Forskare har upptäckt en helt ny signalväg i muskelceller som med god sannolikhet kan användas för att hitta en ny sorts mediciner mot typ 2 diabetes.
Läs mer

 

Dold ryggsjukdom lyfts fram

Personer som lider av inflammatorisk ryggsjukdom har en betydligt större sjukdomsbörda än vad man tidigare trott. Det visar en ny svensk studie.
Läs mer

 

Patenternas makthavare nr 1

Reumatikerförbundets ordförande Anne Carlsson är patienternas främsta makthavare.
Läs mer

 

Helt ny cancerbehandling

Ett forskarlag från fem svenska universitet har hittat ett helt nytt sätt att behandla cancer.
Läs mer

 

Gilla oss på Facebook

Nya medlemmar

Som medlem får erbjudanden om exempelvis utbildningar, förhandsinformation och nyhetsbrev. Det är gratis och har inga förpliktelser, och du bidrar till att göra patienternas röst hörd!

Vi har nu 32339 medlemmar!
Senaste är:

kibGoria

brianneuuz704679

SandyPit

wendihildreth74859

rodneymatheson23

ritaLok

joanne09488795513

vanessakohlmeier16

maynardstoddard752

vontindale75407

Nytt och Notiser

 

Mer tid för patienten i England

En ny jämförelse visar att svenska läkare lägger ner dubbelt så mycket av sin arbetsdag på administrativt arbete som sina kolleger i England.
Läs mer

 

Tro på forskningspatient.se

En projektrapport rörande kliniska prövningar framhåller webbplatsen forskningspatient.se som en viktig del för att lösa problemet med att få fram fler patienter till kliniska studier.
Läs mer

 

Lovar snabb cancerbehandling

24 socialdemokrater lovar högst fyra veckors väntan på canceroperation om de vinner valet.
Läs mer

 

Vaccin mot diabetes typ 1?

Flera forskare och företag arbetar just nu för att framställa ett vaccin mot diabetes typ 1. Kan det bli verklighet inom kort?
Läs mer

 

Rehabiliteringsträdgård hjälper

Naturunderstödd rehabilitering i rehabiliteringsträdgård har visat sig vara en bra och stödjande miljö för människor som drabbats av stressrelaterade sjukdomar.
Läs mer

 

Förbättrad klagomålshantering

Regeringen vill tillsätta en utredare som ska se över hanteringen av klagomål mot hälso- och sjukvården. Målet är att göra hanteringen av dessa ärenden enklare, effektivare och mer ändamålsenlig.
Läs mer

 

VÅRT NYHETSBREV (högst 1 g/månad)

Prenumera på vårt nyhetsbrev!

Våra vänner

Vi stöder....

Annonser

Nyhetsbrev

Här kan du välja de nyhetsbrev du vill prenumerera på, eller avsluta. Man behöver inte vara medlem.

Feldenkrais kan hjälpa dig

Övningar du kan göra själv

Moshe Feldenkrais har blivit känd som skapare av en metod som hjälper kroppen att återfå sin fysiologiska förmåga med anpassade övningar. Vi har samlat några övningar som du kan göra för att träna och utvärdera denna fina metod mot smärta, oro och spänning.
Läs mer

Annons

Hitta smärtklinik

Lista över alla smärtenheter

Vi presenterar den första kompletta listan med 244 svenska smärtenheter. Den består av allt i från universitetssjukhusens stora kliniker till små mottagningar.
Läs mer