Feldenkraisövningar kan hjälpa dig

Moshe Feldenkrais (1904-1984) var kärnfysiker och den förste i Europa att erövra svart bälte i Judo. Men han har inte blivit mest känd för detta, utan som skapare av en metod som hjälper kroppen att återfå sin fysiologiska förmåga med anpassade övningar. Bilden av Feldenkrais och hans patient, Israels första premiärminister Ben Gurion, som lärt sig stå på huvudet för att få ny funktion och hjälp mot långvarig ryggsmärta är klassisk.

Vi har samlat några övningar som du kan göra för att träna och utvärdera denna fina metod mot smärta, oro och spänning. Britt Bragée, leg. fysioterapeut och aukt. feldenkraispedagog har talat in instruktioner, följ dem och bli Feldenkraiselev!

Feldenkraismetoden är ett kroppsligt pedagogiskt system. Syftet är att reducera smärta och inskränkningar i rörelsen för att förbättra den fysiska funktionen och skapa välbefinnande genom ökad kroppsmedvetenhet.

Istället för att behandlaren manipulerar med patienten genom olika behandlingar, får patienten, i Feldenkrais kallad ”eleven”, hjälp att själv upptäcka hur olika låsta rörelsemönster kan frigöras. Därmed kan rörelsefunktioner förändras och smärta och andra besvär reduceras.

Metoden har utvärderats vetenskapligt och fått bedömningen ”lovande”[1] I Sverige utövas metoden av utbildade feldenkraispedagoger, se vidare http://www.feldenkraismetoden.org

Vi har ett antal övningar på våra webbsidor som du själv kan göra hemma. De består av några enkla instruktioner i bilder och inspelning av Britt Bragée, vår fysioterapeut och aukt. Feldenkrais-pedagog. Du kan använda din dator eller telefon och följa med och märka hur effektiva dessa enkla övningar kan vara mot smärta, oro och spänning.

1. Snabb ländryggrelax - mot ryggsmärta och spänning

2. En smidigare bröstrygg - mot smärta från thorax

3. Skulder och andningsövning - mot stelhet i axel och skulderpartier

4. Övning vid tandgnissling

5. Svängande höfter mot stehet och smärta i höfter och bäcken

Några andra övningar:

a. En liten övning när kroppen värker - passar många tillstånd

b. Knacka bort oro och smärta: tapping terapi

 

[1] (Ernst, E.; Canter, P. H. (2005). "The Feldenkrais Method - A Systematic Review of Randomised Clinical Trials". Physikalische Medizin, Rehabilitationsmedizin, Kurortmedizin 15 (3): 151–6. doi:10.1055/s-2004-834763). 

Dela med dig! Dela med dig!

Välkommen logga in

Populära artiklar

 

Upptäkt kan bota diabetes 2

Forskare har upptäckt en helt ny signalväg i muskelceller som med god sannolikhet kan användas för att hitta en ny sorts mediciner mot typ 2 diabetes.
Läs mer

 

Dold ryggsjukdom lyfts fram

Personer som lider av inflammatorisk ryggsjukdom har en betydligt större sjukdomsbörda än vad man tidigare trott. Det visar en ny svensk studie.
Läs mer

 

Patenternas makthavare nr 1

Reumatikerförbundets ordförande Anne Carlsson är patienternas främsta makthavare.
Läs mer

 

Helt ny cancerbehandling

Ett forskarlag från fem svenska universitet har hittat ett helt nytt sätt att behandla cancer.
Läs mer

 

Gilla oss på Facebook

Nya medlemmar

Som medlem får erbjudanden om exempelvis utbildningar, förhandsinformation och nyhetsbrev. Det är gratis och har inga förpliktelser, och du bidrar till att göra patienternas röst hörd!

Vi har nu 32339 medlemmar!
Senaste är:

kibGoria

brianneuuz704679

SandyPit

wendihildreth74859

rodneymatheson23

ritaLok

joanne09488795513

vanessakohlmeier16

maynardstoddard752

vontindale75407

Nytt och Notiser

 

Mer tid för patienten i England

En ny jämförelse visar att svenska läkare lägger ner dubbelt så mycket av sin arbetsdag på administrativt arbete som sina kolleger i England.
Läs mer

 

Tro på forskningspatient.se

En projektrapport rörande kliniska prövningar framhåller webbplatsen forskningspatient.se som en viktig del för att lösa problemet med att få fram fler patienter till kliniska studier.
Läs mer

 

Lovar snabb cancerbehandling

24 socialdemokrater lovar högst fyra veckors väntan på canceroperation om de vinner valet.
Läs mer

 

Vaccin mot diabetes typ 1?

Flera forskare och företag arbetar just nu för att framställa ett vaccin mot diabetes typ 1. Kan det bli verklighet inom kort?
Läs mer

 

Rehabiliteringsträdgård hjälper

Naturunderstödd rehabilitering i rehabiliteringsträdgård har visat sig vara en bra och stödjande miljö för människor som drabbats av stressrelaterade sjukdomar.
Läs mer

 

Förbättrad klagomålshantering

Regeringen vill tillsätta en utredare som ska se över hanteringen av klagomål mot hälso- och sjukvården. Målet är att göra hanteringen av dessa ärenden enklare, effektivare och mer ändamålsenlig.
Läs mer

 

VÅRT NYHETSBREV (högst 1 g/månad)

Prenumera på vårt nyhetsbrev!

Våra vänner

Vi stöder....

Annonser

Nyhetsbrev

Här kan du välja de nyhetsbrev du vill prenumerera på, eller avsluta. Man behöver inte vara medlem.

Feldenkrais kan hjälpa dig

Övningar du kan göra själv

Moshe Feldenkrais har blivit känd som skapare av en metod som hjälper kroppen att återfå sin fysiologiska förmåga med anpassade övningar. Vi har samlat några övningar som du kan göra för att träna och utvärdera denna fina metod mot smärta, oro och spänning.
Läs mer

Annons

Hitta smärtklinik

Lista över alla smärtenheter

Vi presenterar den första kompletta listan med 244 svenska smärtenheter. Den består av allt i från universitetssjukhusens stora kliniker till små mottagningar.
Läs mer