Inte känslorna, men hur hjärnans hanterar dem, skapar problemen

Känslor har vi för att vi behöver orientera oss i omvärlden, veta vad vi ska närma oss och vad vi ska undvika. När vi möter en tiger ska vi bli rädda och sätta oss i säkerhet och när vi träffar en partner ska vi bli kära och försöka komma nära. Känslor finns för alla tänkbara situationer, och våra erfarenheter och behov säger oss genom känslorna hur vi ska agera. Med magnetröntgen kan man se hur olika delar av hjärnan arbetar: amygdala (i mellanhjärnan) som varvar upp och skapar spänningar i systemet, prefrontala cortex (pannloben) som sedan träder in och dämpar och lugnar.

Hur vi reglerar våra känslor i vardagslivet visar en studie, som med hjälp av MR-teknik tittat på vad som händer i hjärnan. Det visar sig att vi använder samma hjärnområde (det dorso-mediala prefrontala området i pannloben) att dämpa negativa känslor som vi använder oss av för att hindra en rörelse. Att styra sina känslor och styra sitt agerande är alltså överlappande mekanismer, ur ett hjärnperspektiv.

Men det här systemet fungerar inte alltid som det ska. Den som har BPD (borderline personlighetsstörning) har starka och instabila känslomässiga upplevelser som är svåra att styra. Nu börjar forskningen kunna lämna rapporter om vad som händer i hjärnan hos en person med BPD. De områden i hjärnan som registrerar negativa känslor har förhöjd aktivitet jämfört med personer utan diagnosen. Dessutom är det minskad aktivering i de hjärnkretsar som dämpar och lugnar negativa känslor, om man jämför med personer utan diagnos.

En person med BPD har alltså en dubbel börda därför att hjärnans känslofunktioner kommit i olag. En sådan hjärna iscensätter ett stormigt känsloliv, vilket kan göra livet svårt för både BPD-personen och hans/hennes omgivning. Men det finns möjlighet att förbättra hjärnans förmåga att hantera känslor, dvs. normalisera funktionen i hjärnans dämpande kontrollcentra i prefrontala cortex. Det är terapier som är inriktade på det som är de effektiva vid BPD, t ex. Dialektisk beteendeterapi.

Andra problem kan hjärnans känslohantering skapa hos den som har långvarig smärta. I olika försök har man visat att försökspersoner som blir ledsna av negativa tankar och deprimerande musik, fick obehagligare smärtupplevelser, därför att hjärnan bearbetade smärtan mera känslomässigt. Det kan bero på att hjärnans förmåga att dämpa de negativa känslorna minskar av smärtupplevelsen, och det blir en ond cirkel av smärta och nedstämdhet. Istället för att man bara har ont, driver nedstämdheten på smärtan och gör den värre, vilket ökar nedstämdheten. Det blir då mycket viktigt i behandlingen att fokusera på att normalisera det känslomässiga tillståndet.

 

 

Källor:

Simone Kühn, Patrick Haggard, Marcel Brass. Differences between endogenous and exogenous emotion inhibition in the human brain. Brain Structure and Function, 2013; DOI: 10.1007/s00429-013-0556-0

Anthony C. Ruocco, Sathya Amirthavasagam, Lois W. Choi-Kain, Shelley F. McMain. Neural Correlates of Negative Emotionality in Borderline Personality Disorder: An Activation-Likelihood-Estimation Meta-Analysis. Biological Psychiatry, 2013; 73 (2): 153 DOI: 10.1016/j.biopsych.2012.07.014

Chantal Berna, Siri Leknes, Emily A. Holmes, Robert R. Edwards, Guy M. Goodwin, Irene Tracey. Induction of Depressed Mood Disrupts Emotion Regulation Neurocircuitry and Enhances Pain Unpleasantness. Biological Psychiatry, 2010; 67 (11): 1083 DOI: 10.1016/j.biopsych.2010.01.014

Dela med dig! Dela med dig!

Välkommen logga in

Populära artiklar

 

Upptäkt kan bota diabetes 2

Forskare har upptäckt en helt ny signalväg i muskelceller som med god sannolikhet kan användas för att hitta en ny sorts mediciner mot typ 2 diabetes.
Läs mer

 

Dold ryggsjukdom lyfts fram

Personer som lider av inflammatorisk ryggsjukdom har en betydligt större sjukdomsbörda än vad man tidigare trott. Det visar en ny svensk studie.
Läs mer

 

Patenternas makthavare nr 1

Reumatikerförbundets ordförande Anne Carlsson är patienternas främsta makthavare.
Läs mer

 

Helt ny cancerbehandling

Ett forskarlag från fem svenska universitet har hittat ett helt nytt sätt att behandla cancer.
Läs mer

 

Gilla oss på Facebook

Nya medlemmar

Som medlem får erbjudanden om exempelvis utbildningar, förhandsinformation och nyhetsbrev. Det är gratis och har inga förpliktelser, och du bidrar till att göra patienternas röst hörd!

Vi har nu 32339 medlemmar!
Senaste är:

kibGoria

brianneuuz704679

SandyPit

wendihildreth74859

rodneymatheson23

ritaLok

joanne09488795513

vanessakohlmeier16

maynardstoddard752

vontindale75407

Nytt och Notiser

 

Mer tid för patienten i England

En ny jämförelse visar att svenska läkare lägger ner dubbelt så mycket av sin arbetsdag på administrativt arbete som sina kolleger i England.
Läs mer

 

Tro på forskningspatient.se

En projektrapport rörande kliniska prövningar framhåller webbplatsen forskningspatient.se som en viktig del för att lösa problemet med att få fram fler patienter till kliniska studier.
Läs mer

 

Lovar snabb cancerbehandling

24 socialdemokrater lovar högst fyra veckors väntan på canceroperation om de vinner valet.
Läs mer

 

Vaccin mot diabetes typ 1?

Flera forskare och företag arbetar just nu för att framställa ett vaccin mot diabetes typ 1. Kan det bli verklighet inom kort?
Läs mer

 

Rehabiliteringsträdgård hjälper

Naturunderstödd rehabilitering i rehabiliteringsträdgård har visat sig vara en bra och stödjande miljö för människor som drabbats av stressrelaterade sjukdomar.
Läs mer

 

Förbättrad klagomålshantering

Regeringen vill tillsätta en utredare som ska se över hanteringen av klagomål mot hälso- och sjukvården. Målet är att göra hanteringen av dessa ärenden enklare, effektivare och mer ändamålsenlig.
Läs mer

 

VÅRT NYHETSBREV (högst 1 g/månad)

Prenumera på vårt nyhetsbrev!

Våra vänner

Vi stöder....

Annonser

Nyhetsbrev

Här kan du välja de nyhetsbrev du vill prenumerera på, eller avsluta. Man behöver inte vara medlem.

Feldenkrais kan hjälpa dig

Övningar du kan göra själv

Moshe Feldenkrais har blivit känd som skapare av en metod som hjälper kroppen att återfå sin fysiologiska förmåga med anpassade övningar. Vi har samlat några övningar som du kan göra för att träna och utvärdera denna fina metod mot smärta, oro och spänning.
Läs mer

Annons

Hitta smärtklinik

Lista över alla smärtenheter

Vi presenterar den första kompletta listan med 244 svenska smärtenheter. Den består av allt i från universitetssjukhusens stora kliniker till små mottagningar.
Läs mer