Invaliditetsgrad efter olycka

Fråga från SN Man född 1979
Frågan: 
Hej, jag ligger i process med 2 försäkringsbolag sedan 2 år tillbaka. Det ena bedömmer min invaliditet till 4% och det andra till 5%. Jag fattar ingenting. Så läser man i en tabell som de rättar sig efter och där läser jag under 4%-Amputation av stortå 5%-astma lindrig, allergi, whiplash lindrig. Hur kan de få mina besvär till 4 resp 5%? Vet snart inte vad jag ska ta mig till när man blir förutmjukad av f-bolagen.
Frågesvar: 
Hej, försäkringsmedicin är ju lite krångligt. Dels talar vi om ARBETSMÄSSIG invaliditet - vilket din sjukskrivning är ett exempel på, och förmodligen också din rehabläkares bedömning. 50-100 procents sådan invaliditet är inte ovanligt.Sen har vi MEDICINSK invaliditet, och där man mycket riktigt rättar sig efter ett tabellverk, där bedömningen är mycket mycket lägre, och knappt något utom totalförlamade och blinda får 100 procents grad, och där de procent du anger är vanligare. Man MÅSTE ha en läkare och en jurist som kan detta, annars är man lätt ett offer för de starka försäkringsbolagen. Jag tycker nog att med din bifogade beskrivning är den invaliditetsgrad man föreslår mycket låg. Sen summerar man inte 5%+3%=8%, utan det sker i en fallande skala där varje ny skada räknas ned enligt ett särskilt system. En whiplashskada räknas ofta kring 20 procent. Det är oerhört viktigt att man kan detta tabellverk både från din jurists och din läkares sida, och inte minst kan systemet med kumulativa (flera) skador. Och att man med dig diskuterar vad du kan själv godta som rimlig grad. Intygen bör inte vara för svulstiga, utan torra, korrekta, och sådana att rättens folk kan förstå dem. De har ju ingen medicinsk utbildning! Det finns flera patientföreningar som brukar hjälpa med tips, jag vet inte var du bor eller vad det finns för resurser runt omkring dig.
Frågeområde: 
Föreläsningar, medlemssamverkan, utbildning, videos

Välkommen logga in

Populära artiklar

 

Upptäkt kan bota diabetes 2

Forskare har upptäckt en helt ny signalväg i muskelceller som med god sannolikhet kan användas för att hitta en ny sorts mediciner mot typ 2 diabetes.
Läs mer

 

Dold ryggsjukdom lyfts fram

Personer som lider av inflammatorisk ryggsjukdom har en betydligt större sjukdomsbörda än vad man tidigare trott. Det visar en ny svensk studie.
Läs mer

 

Patenternas makthavare nr 1

Reumatikerförbundets ordförande Anne Carlsson är patienternas främsta makthavare.
Läs mer

 

Helt ny cancerbehandling

Ett forskarlag från fem svenska universitet har hittat ett helt nytt sätt att behandla cancer.
Läs mer

 

Gilla oss på Facebook

Nya medlemmar

Som medlem får erbjudanden om exempelvis utbildningar, förhandsinformation och nyhetsbrev. Det är gratis och har inga förpliktelser, och du bidrar till att göra patienternas röst hörd!

Vi har nu 32339 medlemmar!
Senaste är:

kibGoria

brianneuuz704679

SandyPit

wendihildreth74859

rodneymatheson23

ritaLok

joanne09488795513

vanessakohlmeier16

maynardstoddard752

vontindale75407

Nytt och Notiser

 

Mer tid för patienten i England

En ny jämförelse visar att svenska läkare lägger ner dubbelt så mycket av sin arbetsdag på administrativt arbete som sina kolleger i England.
Läs mer

 

Tro på forskningspatient.se

En projektrapport rörande kliniska prövningar framhåller webbplatsen forskningspatient.se som en viktig del för att lösa problemet med att få fram fler patienter till kliniska studier.
Läs mer

 

Lovar snabb cancerbehandling

24 socialdemokrater lovar högst fyra veckors väntan på canceroperation om de vinner valet.
Läs mer

 

Vaccin mot diabetes typ 1?

Flera forskare och företag arbetar just nu för att framställa ett vaccin mot diabetes typ 1. Kan det bli verklighet inom kort?
Läs mer

 

Rehabiliteringsträdgård hjälper

Naturunderstödd rehabilitering i rehabiliteringsträdgård har visat sig vara en bra och stödjande miljö för människor som drabbats av stressrelaterade sjukdomar.
Läs mer

 

Förbättrad klagomålshantering

Regeringen vill tillsätta en utredare som ska se över hanteringen av klagomål mot hälso- och sjukvården. Målet är att göra hanteringen av dessa ärenden enklare, effektivare och mer ändamålsenlig.
Läs mer

 

VÅRT NYHETSBREV (högst 1 g/månad)

Prenumera på vårt nyhetsbrev!

Våra vänner

Vi stöder....

Annonser

Nyhetsbrev

Här kan du välja de nyhetsbrev du vill prenumerera på, eller avsluta. Man behöver inte vara medlem.

Feldenkrais kan hjälpa dig

Övningar du kan göra själv

Moshe Feldenkrais har blivit känd som skapare av en metod som hjälper kroppen att återfå sin fysiologiska förmåga med anpassade övningar. Vi har samlat några övningar som du kan göra för att träna och utvärdera denna fina metod mot smärta, oro och spänning.
Läs mer

Annons

Hitta smärtklinik

Lista över alla smärtenheter

Vi presenterar den första kompletta listan med 244 svenska smärtenheter. Den består av allt i från universitetssjukhusens stora kliniker till små mottagningar.
Läs mer