Kan jag också fått ALS

Fråga från VC Kvinna född 1956
Frågan: 
Vad kan det röra sig om? Har under alla tider haft problem med muskler i nacke, armar och rygg så den sortens molande smärta är jag van vid och känner igen. Den sista tiden har jag däremot börjat få problem med värk i tår och fingrar. Värken är nu betydligt kraftigare och har en något brännande karaktär. Det hugger till så att man nästan tappar andan. Det här uppkommer oftast efter det att jag har gått och lagt mig på kvällen och när det gäller fingrarna kan man ibland spåra det till knogarna. Den senaste tiden har jag också haft lite problem med att svälja så till vida att jag rätt ofta sätter i "fel hals". Har också ibland en krampliknande känsla i halsen. Skulle kanske inte oroa mig så mycket såvida inte min mor hade dött i ALS för sex år sedan. Skötte om henne den sista tiden och märker nu att jag gör liknande saker som hon... Som att böja huvudet lite bakåt för att "få mer luft", som att sätta i fel hals... Kan det röra sig om detta eller stämmer symptomen in på något annat också?
Frågesvar: 
Det går inte att sätta diagnos per Internet. Man kan svara på frågor som "hur yttrar sig fibromyalgi", men inte "har jag fibromyalgi". I alla händelser tycker jag dina besvär är så uttalade att du bör söka din doktor. ALS är inte det första jag tänker på, men man bör ju undersöka dig. Dessutom är det mycket få fall av den sjukdomen som har ärftliga drag, mindre än tio procent. Jag tycker du skall söka en neurolog! De besvär du beskriver upplever man också vid muskulär smärta, vid nervsmärta, och vid psykisk stress och oro.
Frågeområde: 
Nervsmärta från sjukdom ex. diabetes, bältros, stroke

Välkommen logga in

Populära artiklar

 

Upptäkt kan bota diabetes 2

Forskare har upptäckt en helt ny signalväg i muskelceller som med god sannolikhet kan användas för att hitta en ny sorts mediciner mot typ 2 diabetes.
Läs mer

 

Dold ryggsjukdom lyfts fram

Personer som lider av inflammatorisk ryggsjukdom har en betydligt större sjukdomsbörda än vad man tidigare trott. Det visar en ny svensk studie.
Läs mer

 

Patenternas makthavare nr 1

Reumatikerförbundets ordförande Anne Carlsson är patienternas främsta makthavare.
Läs mer

 

Helt ny cancerbehandling

Ett forskarlag från fem svenska universitet har hittat ett helt nytt sätt att behandla cancer.
Läs mer

 

Gilla oss på Facebook

Nya medlemmar

Som medlem får erbjudanden om exempelvis utbildningar, förhandsinformation och nyhetsbrev. Det är gratis och har inga förpliktelser, och du bidrar till att göra patienternas röst hörd!

Vi har nu 26324 medlemmar!
Senaste är:

ebonyferrari717849

MashaLib

ingeborgvillarreal1

jeannehayworth1

yukikoborges482049

melbamiddleton2

ilenehqa1690376576

scotmullins16599961

indirasholl258741

jewelhess769997...

Nytt och Notiser

 

Mer tid för patienten i England

En ny jämförelse visar att svenska läkare lägger ner dubbelt så mycket av sin arbetsdag på administrativt arbete som sina kolleger i England.
Läs mer

 

Tro på forskningspatient.se

En projektrapport rörande kliniska prövningar framhåller webbplatsen forskningspatient.se som en viktig del för att lösa problemet med att få fram fler patienter till kliniska studier.
Läs mer

 

Lovar snabb cancerbehandling

24 socialdemokrater lovar högst fyra veckors väntan på canceroperation om de vinner valet.
Läs mer

 

Vaccin mot diabetes typ 1?

Flera forskare och företag arbetar just nu för att framställa ett vaccin mot diabetes typ 1. Kan det bli verklighet inom kort?
Läs mer

 

Rehabiliteringsträdgård hjälper

Naturunderstödd rehabilitering i rehabiliteringsträdgård har visat sig vara en bra och stödjande miljö för människor som drabbats av stressrelaterade sjukdomar.
Läs mer

 

Förbättrad klagomålshantering

Regeringen vill tillsätta en utredare som ska se över hanteringen av klagomål mot hälso- och sjukvården. Målet är att göra hanteringen av dessa ärenden enklare, effektivare och mer ändamålsenlig.
Läs mer

 

VÅRT NYHETSBREV (högst 1 g/månad)

Prenumera på vårt nyhetsbrev!

Våra vänner

Vi stöder....

Annonser

Nyhetsbrev

Här kan du välja de nyhetsbrev du vill prenumerera på, eller avsluta. Man behöver inte vara medlem.

Feldenkrais kan hjälpa dig

Övningar du kan göra själv

Moshe Feldenkrais har blivit känd som skapare av en metod som hjälper kroppen att återfå sin fysiologiska förmåga med anpassade övningar. Vi har samlat några övningar som du kan göra för att träna och utvärdera denna fina metod mot smärta, oro och spänning.
Läs mer

Annons

Hitta smärtklinik

Lista över alla smärtenheter

Vi presenterar den första kompletta listan med 244 svenska smärtenheter. Den består av allt i från universitetssjukhusens stora kliniker till små mottagningar.
Läs mer