Från Kunskapskanalen i TV

Vi har närmare fem timmar föreläsningar från vår smärtdag 2011 som då och då sänds i kunskapskanalen, och ligger ute på UR play. Det handlar om allt från smärtanalys till undersökning av patient. Det är föredrag om smärta och smärtanalys, läkemedel och behandlingar och Dr Bo Bertilson visar undersökning av en patient.

Här har du länkar till filmerna

Vad kan du kräva som patient? När det gör ont i hela kroppen - vad gör du då? Smärtdoktor Björn Bragée berättar om dina rättigheter och skyldigheter som patient när du söker hjälp för fysisk smärta i kroppen. Hur hanterar man smärtan samtidigt som omgivningen kan vara misstänksam mot dina upplevelser?

 

Intervju med smärtläkaren Björn Bragée Smärtläkaren Björn Bragée intervjuas av UR Samtidens redaktör Kristofer Andersson om långvarig smärta.

 

Ryggvärk eller ledvärk - olika sorters smärta Sextio procent av befolkningen har ont i kroppen - men hur definierar vi smärta och hur kan vi hantera den? Det finns sju olika smärttyper som kräver olika behandling. Vilka är de, och vad beror de på?

 

Nya läkemedel mot smärta Smärtdoktor Björn Bragée guidar in i en värld av läkemedel - när de ska användas och när de inte ska användas. Det finns både gamla trotjänare och nya läkemedel som lindrar smärta. Det gäller bara att veta vilka som hjälper mot vad.

 

Smärtan och dess följeslagare I smärtans spår följer depressioner och nedstämdhet. Men det krävs ändå att den drabbade försöker hitta roten till det onda och läsa på - här får vi lära oss både om hur man använder plåster mot smärta och hur man söker vidare information - och vilka fallgropar det finns.

 

Mindre smärta med sol, fisk och ägg Hur påverkas kroppen av långvarig smärta och var kommer den ifrån? Smärtdoktor Björn Bragée tar upp exempel som att tretto procent av israeliska soldater - unga, friska personer - utvecklar långvarig smärta. Hur kan smärtan minska?

 

Att leva med smärtan Doktor Bo Bertilson från Karolinska institutet visar med hjälp av sin patient Mia hur en noggrann undersökning av smärtpatienter går till - och hur känslig kroppen är för beröring hos många smärtpatienter. Dessutom får vi inblick i ett nytt forskningsprojekt.

 

Dela med dig! Dela med dig!

Välkommen logga in

Populära artiklar

 

Upptäkt kan bota diabetes 2

Forskare har upptäckt en helt ny signalväg i muskelceller som med god sannolikhet kan användas för att hitta en ny sorts mediciner mot typ 2 diabetes.
Läs mer

 

Dold ryggsjukdom lyfts fram

Personer som lider av inflammatorisk ryggsjukdom har en betydligt större sjukdomsbörda än vad man tidigare trott. Det visar en ny svensk studie.
Läs mer

 

Patenternas makthavare nr 1

Reumatikerförbundets ordförande Anne Carlsson är patienternas främsta makthavare.
Läs mer

 

Helt ny cancerbehandling

Ett forskarlag från fem svenska universitet har hittat ett helt nytt sätt att behandla cancer.
Läs mer

 

Gilla oss på Facebook

Nya medlemmar

Som medlem får erbjudanden om exempelvis utbildningar, förhandsinformation och nyhetsbrev. Det är gratis och har inga förpliktelser, och du bidrar till att göra patienternas röst hörd!

Vi har nu 30052 medlemmar!
Senaste är:

ariannem41531978993

rfobudhramrodol

MrsMik

rosariocimitiere94

kathireveley24700

loribeale56112503215

finlaymaloney00

vthbrigette0244

chiaix560632926

staceybrim7353745

Nytt och Notiser

 

Mer tid för patienten i England

En ny jämförelse visar att svenska läkare lägger ner dubbelt så mycket av sin arbetsdag på administrativt arbete som sina kolleger i England.
Läs mer

 

Tro på forskningspatient.se

En projektrapport rörande kliniska prövningar framhåller webbplatsen forskningspatient.se som en viktig del för att lösa problemet med att få fram fler patienter till kliniska studier.
Läs mer

 

Lovar snabb cancerbehandling

24 socialdemokrater lovar högst fyra veckors väntan på canceroperation om de vinner valet.
Läs mer

 

Vaccin mot diabetes typ 1?

Flera forskare och företag arbetar just nu för att framställa ett vaccin mot diabetes typ 1. Kan det bli verklighet inom kort?
Läs mer

 

Rehabiliteringsträdgård hjälper

Naturunderstödd rehabilitering i rehabiliteringsträdgård har visat sig vara en bra och stödjande miljö för människor som drabbats av stressrelaterade sjukdomar.
Läs mer

 

Förbättrad klagomålshantering

Regeringen vill tillsätta en utredare som ska se över hanteringen av klagomål mot hälso- och sjukvården. Målet är att göra hanteringen av dessa ärenden enklare, effektivare och mer ändamålsenlig.
Läs mer

 

VÅRT NYHETSBREV (högst 1 g/månad)

Prenumera på vårt nyhetsbrev!

Våra vänner

Vi stöder....

Annonser

Nyhetsbrev

Här kan du välja de nyhetsbrev du vill prenumerera på, eller avsluta. Man behöver inte vara medlem.

Feldenkrais kan hjälpa dig

Övningar du kan göra själv

Moshe Feldenkrais har blivit känd som skapare av en metod som hjälper kroppen att återfå sin fysiologiska förmåga med anpassade övningar. Vi har samlat några övningar som du kan göra för att träna och utvärdera denna fina metod mot smärta, oro och spänning.
Läs mer

Annons

Hitta smärtklinik

Lista över alla smärtenheter

Vi presenterar den första kompletta listan med 244 svenska smärtenheter. Den består av allt i från universitetssjukhusens stora kliniker till små mottagningar.
Läs mer