Mysteriet diabetes typ 1 går mot lösning

Antalet människor som utvecklar diabetes ökar dramatiskt över hela världen. Minst 380 miljoner människor bedöms nu lida av sjukdomen. Snabbast sprids diabetes typ 2 som främst anses orsakad av den moderna ”västerländska” livsstilen. Även diabetes typ 1, som utgör ca 10 procent av all diabetes, ökar och man kan undra vad detta beror på. Flera forskare och företag arbetar nu för att framställa ett vaccin mot diabetes typ 1.

Diabetes typ 1 innebär att kroppens insulinproduktion slutat fungera vilket ger för mycket socker i blodet. Detta leder i sin tur till att man blir allvarligt sjuk och den drabbade måste tillföras extra insulin för att inte drabbas av medvetslöshet. Ännu finns inget medel som kan bota denna sjukdom som blir livslång. Den går dock att leva med om man får behandling som håller den i schack och iakttar vissa levnadsregler.

Eftersom denna sjukdom också ökar och debuterar i allt yngre åldrar har forskare nu kommit fram till att ärftlighetsfaktorer inte är dominerande för att utveckla den. Man tror också att diabetes typ 1 är mindre ärftligt orsakad än diabetes typ 2. Någon eller några yttre faktorer som kan ha att göra med miljön anses nu spela stor roll. Men här har forskningen, liksom vid miljöfaktorer och cancer, ännu inte hittat gåtans fullständiga lösning.

Norden i topp

Sverige och Finland tillhör de två länder där flest barn drabbas av diabetes typ 1 och det tycks inte vara genetiskt betingat så någon form av yttre faktor måste alltså ha en avgörane inverkan. Dessutom ökar antalet barn som drabbas av diabetes typ 1 hela tiden. Sedan mitten av 1980-talet har siffran fördubblats och ser ut att gå mot en tredubbling inom kort.

Modern forskning, som bland annat bedrivs vid Lunds universitet, har visat att barn som drabbats av diabetes först utvecklat så kallade autoantikroppar mot de celler som tillverkar insulin. Just nu undersöker forskarna om det är virus eller bakterier som ligger bakom att autoantikroppar bildas. Vissa forskare tror att man kommer att se ett genombrott för denna forskning redan i år.

Om man lyckas kan ett vaccin som skulle kunna utrota den här diabetesformen vara ett faktum. Ett svenskt företag har tagit fram ett preparat som, efter en del initiala problem, åter testas för att man ska se om det i kombination med annan behandling kan fungera som vaccin mot diabetes typ 1. Fler preparat är sannolikt på väg.

Dela med dig! Dela med dig!

Välkommen logga in

Populära artiklar

 

Upptäkt kan bota diabetes 2

Forskare har upptäckt en helt ny signalväg i muskelceller som med god sannolikhet kan användas för att hitta en ny sorts mediciner mot typ 2 diabetes.
Läs mer

 

Dold ryggsjukdom lyfts fram

Personer som lider av inflammatorisk ryggsjukdom har en betydligt större sjukdomsbörda än vad man tidigare trott. Det visar en ny svensk studie.
Läs mer

 

Patenternas makthavare nr 1

Reumatikerförbundets ordförande Anne Carlsson är patienternas främsta makthavare.
Läs mer

 

Helt ny cancerbehandling

Ett forskarlag från fem svenska universitet har hittat ett helt nytt sätt att behandla cancer.
Läs mer

 

Gilla oss på Facebook

Nya medlemmar

Som medlem får erbjudanden om exempelvis utbildningar, förhandsinformation och nyhetsbrev. Det är gratis och har inga förpliktelser, och du bidrar till att göra patienternas röst hörd!

Vi har nu 30052 medlemmar!
Senaste är:

ariannem41531978993

rfobudhramrodol

MrsMik

rosariocimitiere94

kathireveley24700

loribeale56112503215

finlaymaloney00

vthbrigette0244

chiaix560632926

staceybrim7353745

Nytt och Notiser

 

Mer tid för patienten i England

En ny jämförelse visar att svenska läkare lägger ner dubbelt så mycket av sin arbetsdag på administrativt arbete som sina kolleger i England.
Läs mer

 

Tro på forskningspatient.se

En projektrapport rörande kliniska prövningar framhåller webbplatsen forskningspatient.se som en viktig del för att lösa problemet med att få fram fler patienter till kliniska studier.
Läs mer

 

Lovar snabb cancerbehandling

24 socialdemokrater lovar högst fyra veckors väntan på canceroperation om de vinner valet.
Läs mer

 

Vaccin mot diabetes typ 1?

Flera forskare och företag arbetar just nu för att framställa ett vaccin mot diabetes typ 1. Kan det bli verklighet inom kort?
Läs mer

 

Rehabiliteringsträdgård hjälper

Naturunderstödd rehabilitering i rehabiliteringsträdgård har visat sig vara en bra och stödjande miljö för människor som drabbats av stressrelaterade sjukdomar.
Läs mer

 

Förbättrad klagomålshantering

Regeringen vill tillsätta en utredare som ska se över hanteringen av klagomål mot hälso- och sjukvården. Målet är att göra hanteringen av dessa ärenden enklare, effektivare och mer ändamålsenlig.
Läs mer

 

VÅRT NYHETSBREV (högst 1 g/månad)

Prenumera på vårt nyhetsbrev!

Våra vänner

Vi stöder....

Annonser

Nyhetsbrev

Här kan du välja de nyhetsbrev du vill prenumerera på, eller avsluta. Man behöver inte vara medlem.

Feldenkrais kan hjälpa dig

Övningar du kan göra själv

Moshe Feldenkrais har blivit känd som skapare av en metod som hjälper kroppen att återfå sin fysiologiska förmåga med anpassade övningar. Vi har samlat några övningar som du kan göra för att träna och utvärdera denna fina metod mot smärta, oro och spänning.
Läs mer

Annons

Hitta smärtklinik

Lista över alla smärtenheter

Vi presenterar den första kompletta listan med 244 svenska smärtenheter. Den består av allt i från universitetssjukhusens stora kliniker till små mottagningar.
Läs mer