Nervsmärta mycket vanligt efter operation

Det är svårt att tro det, men faktum är att varannan operation kan ge problem med nervsmärta, och hos var tionde blir den handikappande, det menar smärtforskaren Staffan Arnér. Nerver är känsliga för tryck och naturligvis för avskärningar. Ofta läker de ihop igen utan symtom, men om de är svårt skadade eller nervändarna inte finner varandra kan man få svår nervsmärta också efter helt vanliga operationer och alla möjliga kross och sårskador.

För självklart är det så att man vid varje ingrepp skär av hundratals små nervtrådar när man går igenom huden, och ibland också större nervbuntar. Det är så illa att man räknar med bestående nervskador vid var tionde operation! Ibland bara i form av domning eller visst obehag i sårområdet. Men ofta med svår ömhet i området, eller smärta i form av hugg och brännande känsla dit nerven normalt går.

Det missförstås ofta, och kirurgen frisvär sig oftast då området ser välläkt ut och röntgen är normal. Smärtan kan bero på tryck av ärrvävnad i såret, och är vanligare om man haft infektion i sårområdet. Det är inte heller helt ovanligt att man får sådan nervskada vid injektioner eller provtagning.

 

Symtom

Man får smärta och känselstörningar i det område där skadan skedde och i det område dit nerven går. Om man skadar nerven genom att såga sig i underarmen kan man alltså få domnad men samtidigt mycket öm tumme. Man kan också få ständig brännande eller borrande värk, eller hugg. Inte sällan får man också svaghet om muskelnerven är skadad samtidigt. Det autonoma nervsystemet kan påverkas med svettningar, blå eller rödaktig missfärgning och temperaturförändringar som kylkänsla eller hetta.

Man förlorar således kvaliteter i känselsinnet. Man kan oftast utlösa smärta vid tryck eller sträckning. Värken kommer oftast inom några dagar efter skadan. Tyvärr får man ofta spridning med mer allmän värk, så kallad sensitisering.

 

Diagnos och utredning

För att ställa diagnosen finns tre viktiga tecken som skall vara uppfyllda:

1. Smärtan skall breda ut sig i området för en nerv. Det finns anatomiska kartor över hur nerverna går och vilka hudområde som hör till varje nerv, anatomiboken måste fram!

2. Det skall finnas känselstörningar i området, d.v.s. domning eller ökad eller minskad känsel för olika stimuleringar. Det kan också gälla kyla, värme och vibration.

3. Det skall finnas en känd skada mot samma nerv som förklarar orsaken. Som vanligt är det inte mycket som slår en noggrann kroppsundersökning. Man finner då känselnedsättning, särskilt för nålstick och temperatur. Inte sällan finns andra förändringar av hudkänseln som allodyni (smärta vid beröring eller vanlig temperatur). Huden kan förändras och bli tunn, mjuk och sakna behåring.

Kvantitativ sensorisk undersökning där man hos oss mäter känslighet för kyla och värme, vibration, tryck och beröring ger mycket tydliga utslag, och är enligt oss säkrare än magnetkameraundersökningar. Elektroneurogram (ENEG) eller elektromyogram (EMG) kan också visa förändringar typiska för förlust av nervledningsförmåga. EMG kan också visa försämring eller förbättring över dit.

 

Oklara orsaker

Varför man så ofta får nervsmärta efter ingrepp är inte helt klarlagt. Man vet att det kan bero på töjning och sträckning, eller till och med avskärning av nervtrådarna, exempelvis i ärr. Det tycks särskilt vanligt efter komplikationer som infektion, och en orsak kan vara "sensitisering", ökad känslighet i ryggmärgens bakhorn, d.v.s. den omkopplingsstation där nerverna kommer in från ryggsidan.

Just nu pågår en studie vid smärtkliniken där man kan delta vid nervsmärta efter operation eller skada. Läs mer om den studien

Dela med dig! Dela med dig!

Välkommen logga in

Populära artiklar

 

Upptäkt kan bota diabetes 2

Forskare har upptäckt en helt ny signalväg i muskelceller som med god sannolikhet kan användas för att hitta en ny sorts mediciner mot typ 2 diabetes.
Läs mer

 

Dold ryggsjukdom lyfts fram

Personer som lider av inflammatorisk ryggsjukdom har en betydligt större sjukdomsbörda än vad man tidigare trott. Det visar en ny svensk studie.
Läs mer

 

Patenternas makthavare nr 1

Reumatikerförbundets ordförande Anne Carlsson är patienternas främsta makthavare.
Läs mer

 

Helt ny cancerbehandling

Ett forskarlag från fem svenska universitet har hittat ett helt nytt sätt att behandla cancer.
Läs mer

 

Gilla oss på Facebook

Nya medlemmar

Som medlem får erbjudanden om exempelvis utbildningar, förhandsinformation och nyhetsbrev. Det är gratis och har inga förpliktelser, och du bidrar till att göra patienternas röst hörd!

Vi har nu 30051 medlemmar!
Senaste är:

rfobudhramrodol

MrsMik

rosariocimitiere94

kathireveley24700

loribeale56112503215

finlaymaloney00

vthbrigette0244

chiaix560632926

staceybrim7353745

kassiescoggins76

Nytt och Notiser

 

Mer tid för patienten i England

En ny jämförelse visar att svenska läkare lägger ner dubbelt så mycket av sin arbetsdag på administrativt arbete som sina kolleger i England.
Läs mer

 

Tro på forskningspatient.se

En projektrapport rörande kliniska prövningar framhåller webbplatsen forskningspatient.se som en viktig del för att lösa problemet med att få fram fler patienter till kliniska studier.
Läs mer

 

Lovar snabb cancerbehandling

24 socialdemokrater lovar högst fyra veckors väntan på canceroperation om de vinner valet.
Läs mer

 

Vaccin mot diabetes typ 1?

Flera forskare och företag arbetar just nu för att framställa ett vaccin mot diabetes typ 1. Kan det bli verklighet inom kort?
Läs mer

 

Rehabiliteringsträdgård hjälper

Naturunderstödd rehabilitering i rehabiliteringsträdgård har visat sig vara en bra och stödjande miljö för människor som drabbats av stressrelaterade sjukdomar.
Läs mer

 

Förbättrad klagomålshantering

Regeringen vill tillsätta en utredare som ska se över hanteringen av klagomål mot hälso- och sjukvården. Målet är att göra hanteringen av dessa ärenden enklare, effektivare och mer ändamålsenlig.
Läs mer

 

VÅRT NYHETSBREV (högst 1 g/månad)

Prenumera på vårt nyhetsbrev!

Våra vänner

Vi stöder....

Annonser

Nyhetsbrev

Här kan du välja de nyhetsbrev du vill prenumerera på, eller avsluta. Man behöver inte vara medlem.

Feldenkrais kan hjälpa dig

Övningar du kan göra själv

Moshe Feldenkrais har blivit känd som skapare av en metod som hjälper kroppen att återfå sin fysiologiska förmåga med anpassade övningar. Vi har samlat några övningar som du kan göra för att träna och utvärdera denna fina metod mot smärta, oro och spänning.
Läs mer

Annons

Hitta smärtklinik

Lista över alla smärtenheter

Vi presenterar den första kompletta listan med 244 svenska smärtenheter. Den består av allt i från universitetssjukhusens stora kliniker till små mottagningar.
Läs mer