Ny upptäckt kan bota diabetes typ 2

Muskelfiber

Forskare har upptäckt en helt ny signalväg i muskelceller som med god sannolikhet kan användas för att hitta en ny sorts mediciner mot typ 2 diabetes. Resultaten är av hög vetenskaplig betydelse och har publicerats i den amerikanska vetenskapliga tidskriften Diabetes.

Studiens stora genombrott är upptäckten av en ny signalväg som farmakologisk kan aktiveras så att symptomen förbättras hos djurmodeller för typ 2 diabetes. Resultat som öppnar upp för ett helt nytt fält inom det stora forskningsområdet rörande typ 2 diabetes.

– En av de mest intressanta egenskaperna hos denna nyupptäckta signalväg är att den skiljer sig från den signalväg som startas av insulin. Detta betyder att den adrenerga signalvägen med stor sannolikhet kan aktiveras även i patienter med typ 2 diabetes där insulin-signaleringen är ur funktion, säger Tore Bengtsson, professor vid Institutionen för molekylär biovetenskap, Wenner-Grens institut, Stockholms universitet.

Trots att typ 2 diabetes är en mycket allvarlig sjukdom, som dessutom ökar, så finns det ännu ingen definitiv behandling eller bot.

– Det är därför av stort intresse att finna nya sätt som stimulerar glukosupptag i fett och muskler och minskar sockret i blodet, säger Tore Bengtsson.

Musklerna står för den största delen av sockerupptaget i kroppen genom upptag och förbränning. Ett ökat sockerupptag i muskler är livsviktigt för att snabbt kunna minska sockerhalterna i blodet.

– Vår studie visar att de kroppsegna ”stresshormonerna” adrenalin och noradrenalin ökar sockerupptagen i muskler. Adrenalin och noradrenalin kan påverka nästan alla våra organ genom att binda till receptorer på cellytan. Vi har visat att adrenerga receptorer som finns på muskelcellerna kan stimulera en tidigare okänd signalväg inuti cellen och genom denna öka sockerupptaget, vilket är helt ny och banbrytande forskning, säger Tore Bengtsson.

Fakta om typ 2 diabetes
Mer än 382 miljoner av världens befolkning är diagnostiserade med typ 2 diabetes och antalet växer snabbt. Risken för att någon gång under livstiden få typ 2 diabetes är mer än 30 procent.

Det som händer rent molekylärt i en person med typ 2 diabetes är att fett- och muskelvävnaden förlorar sin förmåga att svara på insulinstimulering och kan därmed inte ta upp socker ifrån blodet (speciellt glukos). Insulin är det hormon som utsöndras efter att man ätit och är det viktigaste hormonet för regleringen av blodsockret. Om insulinsignalen inte fungerar leder detta till förhöjda blodsockerhalter. För högt blodsocker är farligt för de flesta organ i kroppen och leder till många olika komplikationer inklusive hjärt- och kärlsjukdomar, njursvikt, skador på perifera nervsystemet, blindhet och även amputationer och för tidig död.

Om studien
Studien är delvis finansierad av Vetenskapsrådet och har genomförts av forskare från Stockholms universitet och Monash University i Melbourne.

Länk till artikeln dx.doi.org/10.2337/db13-1860

Källa: Stockholms universitet

Dela med dig! Dela med dig!

Välkommen logga in

Populära artiklar

 

Upptäkt kan bota diabetes 2

Forskare har upptäckt en helt ny signalväg i muskelceller som med god sannolikhet kan användas för att hitta en ny sorts mediciner mot typ 2 diabetes.
Läs mer

 

Dold ryggsjukdom lyfts fram

Personer som lider av inflammatorisk ryggsjukdom har en betydligt större sjukdomsbörda än vad man tidigare trott. Det visar en ny svensk studie.
Läs mer

 

Patenternas makthavare nr 1

Reumatikerförbundets ordförande Anne Carlsson är patienternas främsta makthavare.
Läs mer

 

Helt ny cancerbehandling

Ett forskarlag från fem svenska universitet har hittat ett helt nytt sätt att behandla cancer.
Läs mer

 

Gilla oss på Facebook

Nya medlemmar

Som medlem får erbjudanden om exempelvis utbildningar, förhandsinformation och nyhetsbrev. Det är gratis och har inga förpliktelser, och du bidrar till att göra patienternas röst hörd!

Vi har nu 30052 medlemmar!
Senaste är:

ariannem41531978993

rfobudhramrodol

MrsMik

rosariocimitiere94

kathireveley24700

loribeale56112503215

finlaymaloney00

vthbrigette0244

chiaix560632926

staceybrim7353745

Nytt och Notiser

 

Mer tid för patienten i England

En ny jämförelse visar att svenska läkare lägger ner dubbelt så mycket av sin arbetsdag på administrativt arbete som sina kolleger i England.
Läs mer

 

Tro på forskningspatient.se

En projektrapport rörande kliniska prövningar framhåller webbplatsen forskningspatient.se som en viktig del för att lösa problemet med att få fram fler patienter till kliniska studier.
Läs mer

 

Lovar snabb cancerbehandling

24 socialdemokrater lovar högst fyra veckors väntan på canceroperation om de vinner valet.
Läs mer

 

Vaccin mot diabetes typ 1?

Flera forskare och företag arbetar just nu för att framställa ett vaccin mot diabetes typ 1. Kan det bli verklighet inom kort?
Läs mer

 

Rehabiliteringsträdgård hjälper

Naturunderstödd rehabilitering i rehabiliteringsträdgård har visat sig vara en bra och stödjande miljö för människor som drabbats av stressrelaterade sjukdomar.
Läs mer

 

Förbättrad klagomålshantering

Regeringen vill tillsätta en utredare som ska se över hanteringen av klagomål mot hälso- och sjukvården. Målet är att göra hanteringen av dessa ärenden enklare, effektivare och mer ändamålsenlig.
Läs mer

 

VÅRT NYHETSBREV (högst 1 g/månad)

Prenumera på vårt nyhetsbrev!

Våra vänner

Vi stöder....

Annonser

Nyhetsbrev

Här kan du välja de nyhetsbrev du vill prenumerera på, eller avsluta. Man behöver inte vara medlem.

Feldenkrais kan hjälpa dig

Övningar du kan göra själv

Moshe Feldenkrais har blivit känd som skapare av en metod som hjälper kroppen att återfå sin fysiologiska förmåga med anpassade övningar. Vi har samlat några övningar som du kan göra för att träna och utvärdera denna fina metod mot smärta, oro och spänning.
Läs mer

Annons

Hitta smärtklinik

Lista över alla smärtenheter

Vi presenterar den första kompletta listan med 244 svenska smärtenheter. Den består av allt i från universitetssjukhusens stora kliniker till små mottagningar.
Läs mer