Ont i svanskotan

Fråga från NN Kvinna född 1950
Frågan: 
Har väldigt öm svanskota och även "sittbenen". Stelhet i höftpartiet på morgonen så det är svårt att klä på sig normalt, att duscha etc. Att sitta på konferens/bio etc är nästan omöjligt och att åka bil/buss längre sträckor. På jobbet blir det så att jag tar hjälp av underarmar för att avlasta. Vad är det? Vad gör jag? Jag har medicinerat med antiinflammatoriska medel någon vecka, och röntgen har varit normal.
Frågesvar: 
Det låter som coccygodyni, d.v.s. smärta utgången från svanskotan och dess bandapparat. Det drabbar oftare kvinnor. Men det kan också vara utgånget från nerverna i nedre ländryggen. I så fall brukar man dock ha andra symtom också, som känselförlust. Det finns också en del sällsynta cystor. Om man haft ont så länge utan att det finns en klar diagnos kan man överväga en mer avancerad röntgenundersökning med magnetkamera eller datortomografi. Å andra sidan kan man med vanlig kroppsundersökning (ej så behaglig) känna om ömheten kommer från bandapparaten, och då finns det särskilda tekniker för att töja upp dem. Medicinerade du bara en vecka läker du ingen inflammation. Så rådet - som det ofta blir vid oklara besvär - blir att söka din läkare igen, det är absolut inte en situation som är rimlig att uthärda utan en diagnos. Och såna ställs ju inte över nätet.
Frågeområde: 
Akut smärta pga skada eller sjukdom

Välkommen logga in

Populära artiklar

 

Upptäkt kan bota diabetes 2

Forskare har upptäckt en helt ny signalväg i muskelceller som med god sannolikhet kan användas för att hitta en ny sorts mediciner mot typ 2 diabetes.
Läs mer

 

Dold ryggsjukdom lyfts fram

Personer som lider av inflammatorisk ryggsjukdom har en betydligt större sjukdomsbörda än vad man tidigare trott. Det visar en ny svensk studie.
Läs mer

 

Patenternas makthavare nr 1

Reumatikerförbundets ordförande Anne Carlsson är patienternas främsta makthavare.
Läs mer

 

Helt ny cancerbehandling

Ett forskarlag från fem svenska universitet har hittat ett helt nytt sätt att behandla cancer.
Läs mer

 

Gilla oss på Facebook

Nya medlemmar

Som medlem får erbjudanden om exempelvis utbildningar, förhandsinformation och nyhetsbrev. Det är gratis och har inga förpliktelser, och du bidrar till att göra patienternas röst hörd!

Vi har nu 32339 medlemmar!
Senaste är:

kibGoria

brianneuuz704679

SandyPit

wendihildreth74859

rodneymatheson23

ritaLok

joanne09488795513

vanessakohlmeier16

maynardstoddard752

vontindale75407

Nytt och Notiser

 

Mer tid för patienten i England

En ny jämförelse visar att svenska läkare lägger ner dubbelt så mycket av sin arbetsdag på administrativt arbete som sina kolleger i England.
Läs mer

 

Tro på forskningspatient.se

En projektrapport rörande kliniska prövningar framhåller webbplatsen forskningspatient.se som en viktig del för att lösa problemet med att få fram fler patienter till kliniska studier.
Läs mer

 

Lovar snabb cancerbehandling

24 socialdemokrater lovar högst fyra veckors väntan på canceroperation om de vinner valet.
Läs mer

 

Vaccin mot diabetes typ 1?

Flera forskare och företag arbetar just nu för att framställa ett vaccin mot diabetes typ 1. Kan det bli verklighet inom kort?
Läs mer

 

Rehabiliteringsträdgård hjälper

Naturunderstödd rehabilitering i rehabiliteringsträdgård har visat sig vara en bra och stödjande miljö för människor som drabbats av stressrelaterade sjukdomar.
Läs mer

 

Förbättrad klagomålshantering

Regeringen vill tillsätta en utredare som ska se över hanteringen av klagomål mot hälso- och sjukvården. Målet är att göra hanteringen av dessa ärenden enklare, effektivare och mer ändamålsenlig.
Läs mer

 

VÅRT NYHETSBREV (högst 1 g/månad)

Prenumera på vårt nyhetsbrev!

Våra vänner

Vi stöder....

Annonser

Nyhetsbrev

Här kan du välja de nyhetsbrev du vill prenumerera på, eller avsluta. Man behöver inte vara medlem.

Feldenkrais kan hjälpa dig

Övningar du kan göra själv

Moshe Feldenkrais har blivit känd som skapare av en metod som hjälper kroppen att återfå sin fysiologiska förmåga med anpassade övningar. Vi har samlat några övningar som du kan göra för att träna och utvärdera denna fina metod mot smärta, oro och spänning.
Läs mer

Annons

Hitta smärtklinik

Lista över alla smärtenheter

Vi presenterar den första kompletta listan med 244 svenska smärtenheter. Den består av allt i från universitetssjukhusens stora kliniker till små mottagningar.
Läs mer