Rygg och knäsmärta

Fråga från JM Kvinna född 1971
Frågan: 
Undrar om du anser att det finns fler undersökningar hon borde göra. Jag tycker det är märkligt att hon inte får någon remiss till en smärtspecialist. Vill att hon ska få ha det så bra som möjligt och är tacksam för alla tips. Hon varken kan eller vill resa, så helst behöver hon hjälp i Sundsvall där hon bor.
Frågesvar: 
Det var en häftig och påtaglig behandling vid diagnosen åldersrelaterad smärta, något som jag tolkar som en icke-diagnos -- en symtombeskrivning. Därtill är ju 72 år ingen påtaglig ålder. Om leder är normala måste ändå läkaren tolkat det som muskulärt eller möjligen nervsmärta. En dimension som man bör ha i åtanke är förekomst av depression eller demens, vilket skall ha sin egen utredning och behandling. Jag är inte alls övertygad om att en smärtenhet skulle bidra väsentligt, och om man ändå börjat med de starkaste tänkbara morfinmedel som fentanyl är det nog bäst avvakta vad som händer med dessa. Man får ha vaksamhet för biverkningar som yrsel och trötthet. Det entydigt viktigaste rådet är således att få en konsistent och tydlig diagnos, och då är en noggrann klinisk undersökning, gärna kompletterad av sjukgymnast bättre än röntgen. Därtill visar vanlig röntgen inte nervpåverkan, utan till detta krävs MR. Hellre skall man efter Magnetkamera (om det inte är gjort) konsultera en specialist i ortopedi, det kan alltså vara ischiaspåverkan, då troligen 4e eller 5e nerven från ländryggen. Tyvärr kan man vare sig ställa diagnos eller föreslå konkret behandling på distans, men detta var några tankar kring situationen. Följdfrågor är möjliga.
Frågeområde: 
Nervsmärta från skada ex. diskbråck, operation

Kommentarer

No Avatar
Marita Tidlund on 9 mars, 2016 - 22:23
Finns det "ny medicin" mot svår smärta vid spinal stenos, vad rekommenderar du, Tramadol? Marita

Välkommen logga in

Populära artiklar

 

Upptäkt kan bota diabetes 2

Forskare har upptäckt en helt ny signalväg i muskelceller som med god sannolikhet kan användas för att hitta en ny sorts mediciner mot typ 2 diabetes.
Läs mer

 

Dold ryggsjukdom lyfts fram

Personer som lider av inflammatorisk ryggsjukdom har en betydligt större sjukdomsbörda än vad man tidigare trott. Det visar en ny svensk studie.
Läs mer

 

Patenternas makthavare nr 1

Reumatikerförbundets ordförande Anne Carlsson är patienternas främsta makthavare.
Läs mer

 

Helt ny cancerbehandling

Ett forskarlag från fem svenska universitet har hittat ett helt nytt sätt att behandla cancer.
Läs mer

 

Gilla oss på Facebook

Nya medlemmar

Som medlem får erbjudanden om exempelvis utbildningar, förhandsinformation och nyhetsbrev. Det är gratis och har inga förpliktelser, och du bidrar till att göra patienternas röst hörd!

Vi har nu 32339 medlemmar!
Senaste är:

kibGoria

brianneuuz704679

SandyPit

wendihildreth74859

rodneymatheson23

ritaLok

joanne09488795513

vanessakohlmeier16

maynardstoddard752

vontindale75407

Nytt och Notiser

 

Mer tid för patienten i England

En ny jämförelse visar att svenska läkare lägger ner dubbelt så mycket av sin arbetsdag på administrativt arbete som sina kolleger i England.
Läs mer

 

Tro på forskningspatient.se

En projektrapport rörande kliniska prövningar framhåller webbplatsen forskningspatient.se som en viktig del för att lösa problemet med att få fram fler patienter till kliniska studier.
Läs mer

 

Lovar snabb cancerbehandling

24 socialdemokrater lovar högst fyra veckors väntan på canceroperation om de vinner valet.
Läs mer

 

Vaccin mot diabetes typ 1?

Flera forskare och företag arbetar just nu för att framställa ett vaccin mot diabetes typ 1. Kan det bli verklighet inom kort?
Läs mer

 

Rehabiliteringsträdgård hjälper

Naturunderstödd rehabilitering i rehabiliteringsträdgård har visat sig vara en bra och stödjande miljö för människor som drabbats av stressrelaterade sjukdomar.
Läs mer

 

Förbättrad klagomålshantering

Regeringen vill tillsätta en utredare som ska se över hanteringen av klagomål mot hälso- och sjukvården. Målet är att göra hanteringen av dessa ärenden enklare, effektivare och mer ändamålsenlig.
Läs mer

 

VÅRT NYHETSBREV (högst 1 g/månad)

Prenumera på vårt nyhetsbrev!

Våra vänner

Vi stöder....

Annonser

Nyhetsbrev

Här kan du välja de nyhetsbrev du vill prenumerera på, eller avsluta. Man behöver inte vara medlem.

Feldenkrais kan hjälpa dig

Övningar du kan göra själv

Moshe Feldenkrais har blivit känd som skapare av en metod som hjälper kroppen att återfå sin fysiologiska förmåga med anpassade övningar. Vi har samlat några övningar som du kan göra för att träna och utvärdera denna fina metod mot smärta, oro och spänning.
Läs mer

Annons

Hitta smärtklinik

Lista över alla smärtenheter

Vi presenterar den första kompletta listan med 244 svenska smärtenheter. Den består av allt i från universitetssjukhusens stora kliniker till små mottagningar.
Läs mer