Socialdemokrater lovar cancerbehandling inom fyra veckor

Bild på patient som ska opereras

I en debattartikel i DN skriver 24 socialdemokrater, med Stefan Löfven i spetsen, att de lovar högst fyra veckors väntan på canceroperation om de vinner valet. De vill också satsa extra miljarder på att höja kvaliteten och öka personalstyrkan. Det låter utmärkt, men man måste ändå undra om det är mer resurser som är mirakelmedicinen som krävs för att förbättra vården och korta väntetiderna.

De 24 socialdemokraterna skriver att det är hälso- och sjukvården som är den del av vårt samhälle som vi svenskar uppskattar mest. Dock menar de att att missnöjet växt under senare år och att det på flera håll i landet är stora problem. Man framhåller att "En fungerande vård måste gå före fler stora ofinansierade skattesänkningar" och vidare att "Får vi en socialdemokratisk regering kommer resurserna till sjukvården att öka, till en början med två miljarder kronor extra för att höja kvaliteten och öka personalstyrkan. Detta är en helt annan prioritering än vad regeringen gör".

Fyra huvudpunkter
Man listar fyra huvudpunkter som ska sätta en ny agenda för sjukvårdshuvudmännen och de är:

1. Jämlik vård efter behov – slut på privatiseringslinjen.

2. Löfte till alla cancerpatienter – behandling inom fyra veckor.

3. Vårdkontrakt – ökat inflytande för patienterna.

4. Fler specialistutbildade – modell för studielön.

Socialdemokraterna skriver vidare att de under höstens val söker "väljarnas förtroende att ta svensk hälso- och sjukvård ut ur dagens hårt pressade situation".  De säger sig sträva efter att "Sverige ska ha en sjukvård av absoluta världsklass". Just detta sista låter ju strålande för det är väl precis vad alla vill ha. Men sedan blir det lite mer svävande när man förklarar hur det ska gå till. Socialdemokraterna skriver att ansvaret och skyldigheten att lösa situationen ligger på de förtoendevalda på regional nivå samt även på statens medverkan.

Ja man kan ju då bara undra om politiker verkligen är de som kan lösa problemen med den svenska vården. Det återstår att se. Men det är troligen inte mer ekonomiska resurser som är den enda lösningen. Det har ju många forskare och patienter mycket tankar om, vilket vi bland annat skrivit om här på Patienttorget. Den allmänna uppfattningen är ju att huvudproblematiken har med organisation, styrning och gamla strukturer att göra. Men vi välkomnar alla initiativ till att skapa en bättre vård. Något vi också välkomnar är att man vill "utveckla en strategi för att göra den svenska sjukvården mer forsknings- och innovationsinriktad".

Läs hela artikeln på DN

 

Dela med dig! Dela med dig!

Välkommen logga in

Populära artiklar

 

Upptäkt kan bota diabetes 2

Forskare har upptäckt en helt ny signalväg i muskelceller som med god sannolikhet kan användas för att hitta en ny sorts mediciner mot typ 2 diabetes.
Läs mer

 

Dold ryggsjukdom lyfts fram

Personer som lider av inflammatorisk ryggsjukdom har en betydligt större sjukdomsbörda än vad man tidigare trott. Det visar en ny svensk studie.
Läs mer

 

Patenternas makthavare nr 1

Reumatikerförbundets ordförande Anne Carlsson är patienternas främsta makthavare.
Läs mer

 

Helt ny cancerbehandling

Ett forskarlag från fem svenska universitet har hittat ett helt nytt sätt att behandla cancer.
Läs mer

 

Gilla oss på Facebook

Nya medlemmar

Som medlem får erbjudanden om exempelvis utbildningar, förhandsinformation och nyhetsbrev. Det är gratis och har inga förpliktelser, och du bidrar till att göra patienternas röst hörd!

Vi har nu 30051 medlemmar!
Senaste är:

rfobudhramrodol

MrsMik

rosariocimitiere94

kathireveley24700

loribeale56112503215

finlaymaloney00

vthbrigette0244

chiaix560632926

staceybrim7353745

kassiescoggins76

Nytt och Notiser

 

Mer tid för patienten i England

En ny jämförelse visar att svenska läkare lägger ner dubbelt så mycket av sin arbetsdag på administrativt arbete som sina kolleger i England.
Läs mer

 

Tro på forskningspatient.se

En projektrapport rörande kliniska prövningar framhåller webbplatsen forskningspatient.se som en viktig del för att lösa problemet med att få fram fler patienter till kliniska studier.
Läs mer

 

Lovar snabb cancerbehandling

24 socialdemokrater lovar högst fyra veckors väntan på canceroperation om de vinner valet.
Läs mer

 

Vaccin mot diabetes typ 1?

Flera forskare och företag arbetar just nu för att framställa ett vaccin mot diabetes typ 1. Kan det bli verklighet inom kort?
Läs mer

 

Rehabiliteringsträdgård hjälper

Naturunderstödd rehabilitering i rehabiliteringsträdgård har visat sig vara en bra och stödjande miljö för människor som drabbats av stressrelaterade sjukdomar.
Läs mer

 

Förbättrad klagomålshantering

Regeringen vill tillsätta en utredare som ska se över hanteringen av klagomål mot hälso- och sjukvården. Målet är att göra hanteringen av dessa ärenden enklare, effektivare och mer ändamålsenlig.
Läs mer

 

VÅRT NYHETSBREV (högst 1 g/månad)

Prenumera på vårt nyhetsbrev!

Våra vänner

Vi stöder....

Annonser

Nyhetsbrev

Här kan du välja de nyhetsbrev du vill prenumerera på, eller avsluta. Man behöver inte vara medlem.

Feldenkrais kan hjälpa dig

Övningar du kan göra själv

Moshe Feldenkrais har blivit känd som skapare av en metod som hjälper kroppen att återfå sin fysiologiska förmåga med anpassade övningar. Vi har samlat några övningar som du kan göra för att träna och utvärdera denna fina metod mot smärta, oro och spänning.
Läs mer

Annons

Hitta smärtklinik

Lista över alla smärtenheter

Vi presenterar den första kompletta listan med 244 svenska smärtenheter. Den består av allt i från universitetssjukhusens stora kliniker till små mottagningar.
Läs mer