Stark tro på forskningspatient.se

En projektrapport rörande kliniska prövningar som har gjorts av ansedda Kungliga Ingenjörvetenskapsakademin, IVA, framhåller webbplatsen forskningspatient.se som en viktig del för att lösa problemet med att få fram fler patienter till kliniska studier.

Just nu råder en negativ trend för företagssponsrade kliniska prövningar. Det gäller alltså att det är svårt att få tag i människor som är villiga att ställa upp i kliniska studier av nya läkemedel. Webbplatsen lakemedelsvarlden.se skriver om en rapport som gjorts av IVA och det framhålls att kliniska studier är viktiga för Sverige.

Rapporten får även stöd från näringslivet och Carola Lemne, vd för Svenskt Näringsliv, framhåller att Life science är mycket viktig för samhällsutvecklingen. Rapporten föreslår flera vägar för att patienter och forskning ska kunna nå varandra. Webbplatsen forskningspatient.se framhålls som en viktig del i detta arbete. I rapporten skriver författarna så här: ”Vi föreslår att webbsidan forskningspatient.se används som grund för att få ett komplett register över alla planerade och pågående kliniska studier i Sverige”.

Just nu är detta med att stärka statusen för kliniska prövningar ett hett ämne som ett flertal organisationer tagit upp på sin agenda. Ingrid Petersson, generaldirektör för forskningsrådet Formas, har på regeringens uppdrag utrett hur den kliniska forskningen i Sverige ska kunna stärkas. Hon konstaterar att de kliniska prövningarna minskat sedan 1980-talet och att denna trend inte är bra för utvecklingen av hälso- och sjukvården. Peterssons huvudförslag är att en ny myndiget, Nämnden för samordning av kliniska studier, bildas.

Läs hela artikeln på lakemedelsvarlden.se

Dela med dig! Dela med dig!

Välkommen logga in

Populära artiklar

 

Upptäkt kan bota diabetes 2

Forskare har upptäckt en helt ny signalväg i muskelceller som med god sannolikhet kan användas för att hitta en ny sorts mediciner mot typ 2 diabetes.
Läs mer

 

Dold ryggsjukdom lyfts fram

Personer som lider av inflammatorisk ryggsjukdom har en betydligt större sjukdomsbörda än vad man tidigare trott. Det visar en ny svensk studie.
Läs mer

 

Patenternas makthavare nr 1

Reumatikerförbundets ordförande Anne Carlsson är patienternas främsta makthavare.
Läs mer

 

Helt ny cancerbehandling

Ett forskarlag från fem svenska universitet har hittat ett helt nytt sätt att behandla cancer.
Läs mer

 

Gilla oss på Facebook

Nya medlemmar

Som medlem får erbjudanden om exempelvis utbildningar, förhandsinformation och nyhetsbrev. Det är gratis och har inga förpliktelser, och du bidrar till att göra patienternas röst hörd!

Vi har nu 30051 medlemmar!
Senaste är:

rfobudhramrodol

MrsMik

rosariocimitiere94

kathireveley24700

loribeale56112503215

finlaymaloney00

vthbrigette0244

chiaix560632926

staceybrim7353745

kassiescoggins76

Nytt och Notiser

 

Mer tid för patienten i England

En ny jämförelse visar att svenska läkare lägger ner dubbelt så mycket av sin arbetsdag på administrativt arbete som sina kolleger i England.
Läs mer

 

Tro på forskningspatient.se

En projektrapport rörande kliniska prövningar framhåller webbplatsen forskningspatient.se som en viktig del för att lösa problemet med att få fram fler patienter till kliniska studier.
Läs mer

 

Lovar snabb cancerbehandling

24 socialdemokrater lovar högst fyra veckors väntan på canceroperation om de vinner valet.
Läs mer

 

Vaccin mot diabetes typ 1?

Flera forskare och företag arbetar just nu för att framställa ett vaccin mot diabetes typ 1. Kan det bli verklighet inom kort?
Läs mer

 

Rehabiliteringsträdgård hjälper

Naturunderstödd rehabilitering i rehabiliteringsträdgård har visat sig vara en bra och stödjande miljö för människor som drabbats av stressrelaterade sjukdomar.
Läs mer

 

Förbättrad klagomålshantering

Regeringen vill tillsätta en utredare som ska se över hanteringen av klagomål mot hälso- och sjukvården. Målet är att göra hanteringen av dessa ärenden enklare, effektivare och mer ändamålsenlig.
Läs mer

 

VÅRT NYHETSBREV (högst 1 g/månad)

Prenumera på vårt nyhetsbrev!

Våra vänner

Vi stöder....

Annonser

Nyhetsbrev

Här kan du välja de nyhetsbrev du vill prenumerera på, eller avsluta. Man behöver inte vara medlem.

Feldenkrais kan hjälpa dig

Övningar du kan göra själv

Moshe Feldenkrais har blivit känd som skapare av en metod som hjälper kroppen att återfå sin fysiologiska förmåga med anpassade övningar. Vi har samlat några övningar som du kan göra för att träna och utvärdera denna fina metod mot smärta, oro och spänning.
Läs mer

Annons

Hitta smärtklinik

Lista över alla smärtenheter

Vi presenterar den första kompletta listan med 244 svenska smärtenheter. Den består av allt i från universitetssjukhusens stora kliniker till små mottagningar.
Läs mer