Svår trötthet och ont i fötterna och bröstkorgen.

Fråga från ÅÖ Kvinna född 1975
Frågan: 
Frågan gäller min dotter på 20 år som sedan en längre tid har haft värk i fotleder och bröst och behandlats enligt ovan. Tillståndet i fotlederna har förvärrats stadigt under den beskrivna perioden Så länge hon inte använder fötterna mer än en kvart på förmiddagen och en kvart på eftermiddagen har hon inte speciellt ont. Om hon frestar på lederna mer än så, får hon rejält ont efteråt under en längre tid - allt mellan två veckor och två månader. Smärtan i bröstet gör att även de lättaste arbeten blir svåra atta utföra för henne Detta har fått mycket svåra konsekvenser för hennes liv. Hon kommer sällan ut, det sociala livet har minskat, hennes livsutrymme minskar hela tiden, hon är ledsen och nedstämd, självförtroendet har fått sig en rejäl törn, framtiden känns bara full av hinder istället för möjligheter... Mina frågor är: 1.Hur kan man gå vidare? Finns det mer utredande undersökningar som kan göras för att förstå orsakerna till smärtan i fotleder och bröst? Borde man t ex göra ett EKG för att utesluta att bröstsmärtan kommer från hjärtat? Kan hon ha inflammerade senfästen? Inflammation i bindväv? Kan smärtan vara psykosomatisk? 2. Vart kan hon vända sig? Hennes husläkare har inte fler idéer att komma med. Finns några specialister eller kliniker som man kan be honom remittera till? 3. Vad kan man göra för att förbättra blodcirkulationen (hennes fötter är alltid blå och kalla)och träna musklerna utan att öka smärtan? 4. Hon skulle behöva hjälp att klara av sin livssituation. Hon är ju vuxen, men är just nu helt beroende av mig och min man. Vilka hjälpmedel skulle hon kunna få, ekonomisk hjälp, yrkesvägledning, stöd av psykolog, arbetsterapeut? Hennes husläkare verkar inte förstå hennes situation. När hon i juni beställde tid hos honom för att diskutera sin hopplösa livssituation svarade han att det inte var en akut fråga och gav henne en tid i september. Då gav hon upp och vill inte längre söka hjälp någonstans. Hennes upplevelse är att ingen tar he
Frågesvar: 
Det var många frågor kring en komplicerad och svår smärtbild. Det går inte ställa en diagnos över Internet, och det var mycket bra att Ni besökt smärtspecialist, men vad jag förstår är Ni inte helt klara över diagnosen trots detta. 1a. Självklart bör man göra den enkla, ofarliga och billiga EKG undersökningen vid varje typ av bröstsmärta, även om det är mycket liten sannolikhet för att den typen av smärta är utlöst från hjärtat! 1b. Alla de diagnosförslag ni ger är tänkbara, men mest troligt är ändock att detta är en "myofasciell" smärta. För mig är alla sjukdomar i någon mening psykosomatiska, då påfrestningar, stress och oro alltid ger ökad smärta. 2. En intresserad husläkare är alltid en bra bas i sjukvårdskontakterna, då denne kan sända remisser vid behov. Ni har tydligen redan besökt smärtläkare. 3. Värme och gymnastik. Det behöver ju inte betyda att man belastar fötterna. Exempelvis simning i varmbassäng, eller spinning brukar inte vara jobbigt för fötter. 4. Det måste vara underbart att ha såna föräldrar som så bryr sig, men kanske är det också så att dottern behöver stå på egna ben (!), den avvägningen är inte lätt. Det är i alla fall otroligt svårt att ge behandlingar och råd till någon som inte själv orkar med att engagera sig i behandlingen. 5. Mitt absoluta råd är att Ni nu söker eller remitteras till multidisciplinärt smärtteam, exempelvis på rehabklinik. Situationen synes ganska allvarlig - inte för att jag misstänker någon elakartad sjukdom, men för att det verkar gått in i en negativ spiral, där den viktigaste personen tappat en del av sin kraft. Det kanske vore bra med något som bryter denna spiral, om Er dotter har något eget brinnande intresse (vad vet jag - musik- ridning - resor) kanske en egen konvalescensresa med detta mål vore något. Förmodligen tar ju de av mig rekommenderade vårdkontakterna lite tid att åstadkomma. Hoppas allt går väl, jag har mycket svårt att tro att detta är symtom på någon farlig sjukdom.
Frågeområde: 
Nervsmärta från sjukdom ex. diabetes, bältros, stroke

Välkommen logga in

Populära artiklar

 

Upptäkt kan bota diabetes 2

Forskare har upptäckt en helt ny signalväg i muskelceller som med god sannolikhet kan användas för att hitta en ny sorts mediciner mot typ 2 diabetes.
Läs mer

 

Dold ryggsjukdom lyfts fram

Personer som lider av inflammatorisk ryggsjukdom har en betydligt större sjukdomsbörda än vad man tidigare trott. Det visar en ny svensk studie.
Läs mer

 

Patenternas makthavare nr 1

Reumatikerförbundets ordförande Anne Carlsson är patienternas främsta makthavare.
Läs mer

 

Helt ny cancerbehandling

Ett forskarlag från fem svenska universitet har hittat ett helt nytt sätt att behandla cancer.
Läs mer

 

Gilla oss på Facebook

Nya medlemmar

Som medlem får erbjudanden om exempelvis utbildningar, förhandsinformation och nyhetsbrev. Det är gratis och har inga förpliktelser, och du bidrar till att göra patienternas röst hörd!

Vi har nu 32339 medlemmar!
Senaste är:

kibGoria

brianneuuz704679

SandyPit

wendihildreth74859

rodneymatheson23

ritaLok

joanne09488795513

vanessakohlmeier16

maynardstoddard752

vontindale75407

Nytt och Notiser

 

Mer tid för patienten i England

En ny jämförelse visar att svenska läkare lägger ner dubbelt så mycket av sin arbetsdag på administrativt arbete som sina kolleger i England.
Läs mer

 

Tro på forskningspatient.se

En projektrapport rörande kliniska prövningar framhåller webbplatsen forskningspatient.se som en viktig del för att lösa problemet med att få fram fler patienter till kliniska studier.
Läs mer

 

Lovar snabb cancerbehandling

24 socialdemokrater lovar högst fyra veckors väntan på canceroperation om de vinner valet.
Läs mer

 

Vaccin mot diabetes typ 1?

Flera forskare och företag arbetar just nu för att framställa ett vaccin mot diabetes typ 1. Kan det bli verklighet inom kort?
Läs mer

 

Rehabiliteringsträdgård hjälper

Naturunderstödd rehabilitering i rehabiliteringsträdgård har visat sig vara en bra och stödjande miljö för människor som drabbats av stressrelaterade sjukdomar.
Läs mer

 

Förbättrad klagomålshantering

Regeringen vill tillsätta en utredare som ska se över hanteringen av klagomål mot hälso- och sjukvården. Målet är att göra hanteringen av dessa ärenden enklare, effektivare och mer ändamålsenlig.
Läs mer

 

VÅRT NYHETSBREV (högst 1 g/månad)

Prenumera på vårt nyhetsbrev!

Våra vänner

Vi stöder....

Annonser

Nyhetsbrev

Här kan du välja de nyhetsbrev du vill prenumerera på, eller avsluta. Man behöver inte vara medlem.

Feldenkrais kan hjälpa dig

Övningar du kan göra själv

Moshe Feldenkrais har blivit känd som skapare av en metod som hjälper kroppen att återfå sin fysiologiska förmåga med anpassade övningar. Vi har samlat några övningar som du kan göra för att träna och utvärdera denna fina metod mot smärta, oro och spänning.
Läs mer

Annons

Hitta smärtklinik

Lista över alla smärtenheter

Vi presenterar den första kompletta listan med 244 svenska smärtenheter. Den består av allt i från universitetssjukhusens stora kliniker till små mottagningar.
Läs mer