Trötthet och smärta

Fråga från HJ Kvinna född 1964
Frågan: 
Just nu lider jag av en olidlig trötthet och har kollat en massa prover. Det hela började i sept-02 och de två sista månaderna har varit olidliga. Den sista månaden en fullständig katastrof. Har tränat gympa mm hela våren och brukar uppleva att konditionen brukar bli bättre. Nu har det varit tvärtom. Dagen efter träning har jag inte tagit mig ur sängen. Har ofta ont i halsen och har kollat tempen några eftermiddagar efter 2 timmars vila och ligger då på 37,9 HB 123-(brukar vara 140.) Retrikulocyter -15. Normalvärde 28-90. ) S-protein 64 (Normal 65-85) S-albumin 35(Normalvärde 36-48) fs-TIBC 92 (normalvärde 45-75) . serumjärn var 0526, 20 0ch 0530, 14 - alltså minskat med 6 på några dagar. (Normalvärde 10-30) folsyran låg skyhögt, >54 (Normalvärde 4,5 -30). B12, 241 (normalvärde 160 - 700) alltså på nedre gränsen. magnesium0,6 (normalt 0,7-1,1) zink 9 (normalvärde 11-17.) Läkaren på smärtmott sa att proverna inte kunde förklara min trötthet.Har ätit Metformin regelbundet i sedan sept förra året.Läste att det kan ge B12 brist. Nu står jag knappt på benen. Inte nog med värken...nu detta också! ... I morgon fyller jag 39. Fortsätter det här lär det bli min sista födelsedag, jag orkar inte mer.. Känner mig inte deprimerad, och har lust att hitta på saker, men orkar hålla på i max 10 min, måste sedan vila. Känner att jag inte är till nytta för någon. Är trött och grinig och en plåga för make och barn. Men det verkar inte som om det finns någon hjälp att få. På vårdcentralen sa de att alla är trötta vid den här årstiden och de ville inte hjälpa mig. Proverna togs på smärtmott. där de är urgulliga. Ämnesomsättning, leverprover, kreatinin, HBA1c OK Ferritin 30 (Normalvärde 20-175) SR, CRP, OK Kommer jag att få uppleva min 40 årsdag? Vill inte det om jag är lika trött då!!
Frågesvar: 
För det första är det ju mycket bra att du är på en specialistmottagning. Det är väl som din läkare säger, att proverna i sig inte visar någon avgörande förklaring till din trötthet. Däremot ger de mediciner du använder ofta trötthet. Att alla är trötta på våren är vare sig sant eller relevant för just dig. Nästan all smärta leder indirekt till trötthet, till en del beroende på den oerhörda anspänning och kropps-stress som smärtan medför, till andra delar på behandling och den hormonomställning som kroppen gör för att försvara sig. Dessutom blir många "smärtdeprimerade", d.v.s. man är inte i första hand ledsen eller självmordsbenägen, men just trött uppgiven och orkeslös. Ja, vad skall man säga, inget i det du berättar gör att jag tvekar på att du upplever både 40 årsdagen och fler jämna jubileer. Man verkar ju verkligen utreda din trötthet, med massor av prover och nu hoppas jag verkligen att din nya stimulator ger dig smärtlindring, och därmed också ökad kraft. En liten varning dock, just i början av lyckad smärtlindring blir många helt uppgivet trötta, eftersom smärtan också lett till den paradoxala effekten av att "jaga på kroppen", efter några dagar kommer krafterna tillbaka. jag möter ju bara patienter med smärta, och näst efter det symtomet är förlamande trötthet (utan påverkan av prover etc) det vanligaste symtomet. Trösten är således att de också blir bättre och piggare när smärtlindringen kommer.
Frågeområde: 
Utbrändhet, PTSD och psykiska smärtbesvär

Välkommen logga in

Populära artiklar

 

Upptäkt kan bota diabetes 2

Forskare har upptäckt en helt ny signalväg i muskelceller som med god sannolikhet kan användas för att hitta en ny sorts mediciner mot typ 2 diabetes.
Läs mer

 

Dold ryggsjukdom lyfts fram

Personer som lider av inflammatorisk ryggsjukdom har en betydligt större sjukdomsbörda än vad man tidigare trott. Det visar en ny svensk studie.
Läs mer

 

Patenternas makthavare nr 1

Reumatikerförbundets ordförande Anne Carlsson är patienternas främsta makthavare.
Läs mer

 

Helt ny cancerbehandling

Ett forskarlag från fem svenska universitet har hittat ett helt nytt sätt att behandla cancer.
Läs mer

 

Gilla oss på Facebook

Nya medlemmar

Som medlem får erbjudanden om exempelvis utbildningar, förhandsinformation och nyhetsbrev. Det är gratis och har inga förpliktelser, och du bidrar till att göra patienternas röst hörd!

Vi har nu 32339 medlemmar!
Senaste är:

kibGoria

brianneuuz704679

SandyPit

wendihildreth74859

rodneymatheson23

ritaLok

joanne09488795513

vanessakohlmeier16

maynardstoddard752

vontindale75407

Nytt och Notiser

 

Mer tid för patienten i England

En ny jämförelse visar att svenska läkare lägger ner dubbelt så mycket av sin arbetsdag på administrativt arbete som sina kolleger i England.
Läs mer

 

Tro på forskningspatient.se

En projektrapport rörande kliniska prövningar framhåller webbplatsen forskningspatient.se som en viktig del för att lösa problemet med att få fram fler patienter till kliniska studier.
Läs mer

 

Lovar snabb cancerbehandling

24 socialdemokrater lovar högst fyra veckors väntan på canceroperation om de vinner valet.
Läs mer

 

Vaccin mot diabetes typ 1?

Flera forskare och företag arbetar just nu för att framställa ett vaccin mot diabetes typ 1. Kan det bli verklighet inom kort?
Läs mer

 

Rehabiliteringsträdgård hjälper

Naturunderstödd rehabilitering i rehabiliteringsträdgård har visat sig vara en bra och stödjande miljö för människor som drabbats av stressrelaterade sjukdomar.
Läs mer

 

Förbättrad klagomålshantering

Regeringen vill tillsätta en utredare som ska se över hanteringen av klagomål mot hälso- och sjukvården. Målet är att göra hanteringen av dessa ärenden enklare, effektivare och mer ändamålsenlig.
Läs mer

 

VÅRT NYHETSBREV (högst 1 g/månad)

Prenumera på vårt nyhetsbrev!

Våra vänner

Vi stöder....

Annonser

Nyhetsbrev

Här kan du välja de nyhetsbrev du vill prenumerera på, eller avsluta. Man behöver inte vara medlem.

Feldenkrais kan hjälpa dig

Övningar du kan göra själv

Moshe Feldenkrais har blivit känd som skapare av en metod som hjälper kroppen att återfå sin fysiologiska förmåga med anpassade övningar. Vi har samlat några övningar som du kan göra för att träna och utvärdera denna fina metod mot smärta, oro och spänning.
Läs mer

Annons

Hitta smärtklinik

Lista över alla smärtenheter

Vi presenterar den första kompletta listan med 244 svenska smärtenheter. Den består av allt i från universitetssjukhusens stora kliniker till små mottagningar.
Läs mer