Argadoktorn

Sveriges Television vände sig år 2012 till Björn Bragée med erbjudandet att bli programledare för en serie där svensk sjukvård skulle skildras ur den enskilda patientens perspektiv, och med en engagerad läkare som hjälpte till att hitta rätt väg i vården.

 

Det kom att bli sex mycket uppmärksammade program på bästa sändningstid, där vi kunde följa den unga Jessicas kamp för att få rehabilitering för den hjärnskada och förlamning hon fått av p-piller, Inger från Surahammar som trots mängder av symtom och svåra lidanden inte ansågs behöva en korrekt diagnos, Thomas - den kände hockeyspelare som förvägrades utredning av ADHD,  Patrick som gått sju år på neurologklinik utan hjälp för sin nackskada, Åsa som ansågs överviktig och besvärlig när hon sökte om hjälpmedel för sin medfödda lymfsjukdom och Lennart som fick höra som ung att han minsann inte skulle besvära vården för sin hjärntumör och nu inte skulle få hjälp med plastikoperation för vanställt ansikte.

 

Den arga doktorn kunde med hjälp av ett professionellt TV-team både skildra utsattheten och maktlösheten som hjälpa varje patient fram till målet.

 

Mer finns att läsa på http://www.svt.se/arga-doktorn/ men serien är slut och visas inte längre på Svt Play.

 

Reaktionerna har varit många, och varma, även från vården. Serien var unik, och något liknande har aldrig sänts i världen så konceptet har nu lanserats i Cannes och kan komma att sprida sig till andra länder.

Dela med dig! Dela med dig!

Välkommen logga in

Populära artiklar

 

Upptäkt kan bota diabetes 2

Forskare har upptäckt en helt ny signalväg i muskelceller som med god sannolikhet kan användas för att hitta en ny sorts mediciner mot typ 2 diabetes.
Läs mer

 

Dold ryggsjukdom lyfts fram

Personer som lider av inflammatorisk ryggsjukdom har en betydligt större sjukdomsbörda än vad man tidigare trott. Det visar en ny svensk studie.
Läs mer

 

Patenternas makthavare nr 1

Reumatikerförbundets ordförande Anne Carlsson är patienternas främsta makthavare.
Läs mer

 

Helt ny cancerbehandling

Ett forskarlag från fem svenska universitet har hittat ett helt nytt sätt att behandla cancer.
Läs mer

 

Gilla oss på Facebook

Nya medlemmar

Som medlem får erbjudanden om exempelvis utbildningar, förhandsinformation och nyhetsbrev. Det är gratis och har inga förpliktelser, och du bidrar till att göra patienternas röst hörd!

Vi har nu 30052 medlemmar!
Senaste är:

ariannem41531978993

rfobudhramrodol

MrsMik

rosariocimitiere94

kathireveley24700

loribeale56112503215

finlaymaloney00

vthbrigette0244

chiaix560632926

staceybrim7353745

Nytt och Notiser

 

Mer tid för patienten i England

En ny jämförelse visar att svenska läkare lägger ner dubbelt så mycket av sin arbetsdag på administrativt arbete som sina kolleger i England.
Läs mer

 

Tro på forskningspatient.se

En projektrapport rörande kliniska prövningar framhåller webbplatsen forskningspatient.se som en viktig del för att lösa problemet med att få fram fler patienter till kliniska studier.
Läs mer

 

Lovar snabb cancerbehandling

24 socialdemokrater lovar högst fyra veckors väntan på canceroperation om de vinner valet.
Läs mer

 

Vaccin mot diabetes typ 1?

Flera forskare och företag arbetar just nu för att framställa ett vaccin mot diabetes typ 1. Kan det bli verklighet inom kort?
Läs mer

 

Rehabiliteringsträdgård hjälper

Naturunderstödd rehabilitering i rehabiliteringsträdgård har visat sig vara en bra och stödjande miljö för människor som drabbats av stressrelaterade sjukdomar.
Läs mer

 

Förbättrad klagomålshantering

Regeringen vill tillsätta en utredare som ska se över hanteringen av klagomål mot hälso- och sjukvården. Målet är att göra hanteringen av dessa ärenden enklare, effektivare och mer ändamålsenlig.
Läs mer

 

VÅRT NYHETSBREV (högst 1 g/månad)

Prenumera på vårt nyhetsbrev!

Våra vänner

Vi stöder....

Annonser

Nyhetsbrev

Här kan du välja de nyhetsbrev du vill prenumerera på, eller avsluta. Man behöver inte vara medlem.

Feldenkrais kan hjälpa dig

Övningar du kan göra själv

Moshe Feldenkrais har blivit känd som skapare av en metod som hjälper kroppen att återfå sin fysiologiska förmåga med anpassade övningar. Vi har samlat några övningar som du kan göra för att träna och utvärdera denna fina metod mot smärta, oro och spänning.
Läs mer

Annons

Hitta smärtklinik

Lista över alla smärtenheter

Vi presenterar den första kompletta listan med 244 svenska smärtenheter. Den består av allt i från universitetssjukhusens stora kliniker till små mottagningar.
Läs mer