Vilken läkare och medicin vid fibro?

Fråga från BH Kvinna född 1948
Frågan: 
Smärtkliniken Kronan ställde bara diagnosen fibromyalgi och återremitterade mig till husläkaren med besked att jag absolut inte ska ha någon smärtstillande medicin. Ingen rehabilitering gjord. Husläkaren struntar fullständigt i min fibromyalgi. Har besvär från ländryggen (se RTG-svar), bröstryggen och nacken. Har felaktig hållning med "gamnacke" och ingen svank; något som tydligen heter alordotisk ländrygg. Har sökt kiropraktor för "skelettfelen". Det var han som remitterade mig till RTG. Husläkaren struntar även i dessa besvär. På min vårdcentral får man inte byta läkare. Frågan är nu: är kiropraktisk behandling fel för en fibro-patient? Ska jag ha någon smärtstillande medicin och vilken i så fall? Var kan jag få tag på en läkare som bryr sig? hälsningar Marie Louise
Frågesvar: 
Hej, det verkar lite vilset tycker jag. Självklart har du rätt att få en läkare som du trivs med och som tar dig på allvar. I första hand en bra allmänläkare, som tydligen också Kronan var inne på. Det finns ju privatläkare! Det kostar inte mer, och du är garanterad kontinuitet. Kiropraktisk behandling påverkar möjligen din fibromyalgi i andra hand, om du har andra ryggbesvär som ligger under ytan som en "smärtgenerator", men är inte en behandling av den svåra myalgin i sig. Om du läser på sajten så ser du att jag rekommenderar medicinering vid fibromyalgi, men det måste göras upp individuellt. I första hand paracetamol "i botten", och ofta ett centrala verkande smärtstillande medel och en låg dos av tricykliska antidepressiva medel brukar göra susen. Men jag kan inte ge dig konkreta förslag på Internet, sådant måste din doktor göra med kännedom om hur det ser ut i prover, hur du brukar reagera på medicinering, och vilken diagnos man behandlar.
Frågeområde: 
Utbredd muskelsmärta ex. fibromyalgi, myofasciesmärta, ME

Välkommen logga in

Populära artiklar

 

Upptäkt kan bota diabetes 2

Forskare har upptäckt en helt ny signalväg i muskelceller som med god sannolikhet kan användas för att hitta en ny sorts mediciner mot typ 2 diabetes.
Läs mer

 

Dold ryggsjukdom lyfts fram

Personer som lider av inflammatorisk ryggsjukdom har en betydligt större sjukdomsbörda än vad man tidigare trott. Det visar en ny svensk studie.
Läs mer

 

Patenternas makthavare nr 1

Reumatikerförbundets ordförande Anne Carlsson är patienternas främsta makthavare.
Läs mer

 

Helt ny cancerbehandling

Ett forskarlag från fem svenska universitet har hittat ett helt nytt sätt att behandla cancer.
Läs mer

 

Gilla oss på Facebook

Nya medlemmar

Som medlem får erbjudanden om exempelvis utbildningar, förhandsinformation och nyhetsbrev. Det är gratis och har inga förpliktelser, och du bidrar till att göra patienternas röst hörd!

Vi har nu 32339 medlemmar!
Senaste är:

kibGoria

brianneuuz704679

SandyPit

wendihildreth74859

rodneymatheson23

ritaLok

joanne09488795513

vanessakohlmeier16

maynardstoddard752

vontindale75407

Nytt och Notiser

 

Mer tid för patienten i England

En ny jämförelse visar att svenska läkare lägger ner dubbelt så mycket av sin arbetsdag på administrativt arbete som sina kolleger i England.
Läs mer

 

Tro på forskningspatient.se

En projektrapport rörande kliniska prövningar framhåller webbplatsen forskningspatient.se som en viktig del för att lösa problemet med att få fram fler patienter till kliniska studier.
Läs mer

 

Lovar snabb cancerbehandling

24 socialdemokrater lovar högst fyra veckors väntan på canceroperation om de vinner valet.
Läs mer

 

Vaccin mot diabetes typ 1?

Flera forskare och företag arbetar just nu för att framställa ett vaccin mot diabetes typ 1. Kan det bli verklighet inom kort?
Läs mer

 

Rehabiliteringsträdgård hjälper

Naturunderstödd rehabilitering i rehabiliteringsträdgård har visat sig vara en bra och stödjande miljö för människor som drabbats av stressrelaterade sjukdomar.
Läs mer

 

Förbättrad klagomålshantering

Regeringen vill tillsätta en utredare som ska se över hanteringen av klagomål mot hälso- och sjukvården. Målet är att göra hanteringen av dessa ärenden enklare, effektivare och mer ändamålsenlig.
Läs mer

 

VÅRT NYHETSBREV (högst 1 g/månad)

Prenumera på vårt nyhetsbrev!

Våra vänner

Vi stöder....

Annonser

Nyhetsbrev

Här kan du välja de nyhetsbrev du vill prenumerera på, eller avsluta. Man behöver inte vara medlem.

Feldenkrais kan hjälpa dig

Övningar du kan göra själv

Moshe Feldenkrais har blivit känd som skapare av en metod som hjälper kroppen att återfå sin fysiologiska förmåga med anpassade övningar. Vi har samlat några övningar som du kan göra för att träna och utvärdera denna fina metod mot smärta, oro och spänning.
Läs mer

Annons

Hitta smärtklinik

Lista över alla smärtenheter

Vi presenterar den första kompletta listan med 244 svenska smärtenheter. Den består av allt i från universitetssjukhusens stora kliniker till små mottagningar.
Läs mer