Följdfråga om trötthet och provsvar.

Fråga från HJ Kvinna född 1964
Frågan: 
I förra vecka kom ett brev om att jag ska äta järntabl i 1-2 mån och sedan ta nya prover. Det tyckte läkaren på hematologen och idag tittade jag på remissvaret när jag var på smärtmott. Min läkare har semester och jag vill ju veta vad saker och ting betyder. Jag har ganska bra medicinska kunskaper, men får inte ihop det riktigt. Hematologläkaren regerade på mina låga retrikulocyter och det höga fs TIBC. I svaret stod att jag skulle ta nya prover om 1-2 mån och om de inte var OK så var det aktuellt med ryggmärgspunktion. Det är här jag blir frågande. Är det inte benmärgspunktion han menar? Lumbalpunktion verkar ju långsökt och används väl i första hand för neurologiska sjukdomar? Vad kan man misstänka vid dessa värden som jag har och varför punktion? Nu tror jag ju inte att det är något direkt allvarligt jag lider av. Då hade man inte väntat i ett par månader. Men jag är sådan att jag vill veta ALLT. Hittade inget på Internet.
Frågesvar: 
Jag tror nog att det är benmärgspunktion som avses. Jag tror man vill konstatera om du har någon inflammation som skulle kunna ge denna bild, och benmärgspunktion är nog mer tänkt som ett alternativ om man ser mer påtagliga förändringar- inte alls vid sådana värden du har nu. Reticulocyterna är ett mått på hur aktivt din benmärg producerar nya röda blodkroppar. Märgundersökning är till för att se om det finns störningar med över eller underproduktion - som vid lymf eller blodcancer. Det är inte troligt, vill jag understryka, men du ställer ju frågan. Den bild du beskriver skulle för mig hellre föra tankarna vidare på utbrändhet, CFS, diabetes (du äter ju Metformin, så jag antar du har den sjukdomen) och liknande mer allmänna orsaker. Det verkar i alla händelser som dina läkare håller bra i utredningen, järnbrist får man också vid inflammation, förutom av otillräcklig kost, stora menstruationer, och rådet om järntabletter verkar väl underbyggt. Det finns massor på Internet om detta, men mest på engelska, exempelvis Medscape, Medline.
Frågeområde: 
Utbrändhet, PTSD och psykiska smärtbesvär

Välkommen logga in

Populära artiklar

 

Upptäkt kan bota diabetes 2

Forskare har upptäckt en helt ny signalväg i muskelceller som med god sannolikhet kan användas för att hitta en ny sorts mediciner mot typ 2 diabetes.
Läs mer

 

Dold ryggsjukdom lyfts fram

Personer som lider av inflammatorisk ryggsjukdom har en betydligt större sjukdomsbörda än vad man tidigare trott. Det visar en ny svensk studie.
Läs mer

 

Patenternas makthavare nr 1

Reumatikerförbundets ordförande Anne Carlsson är patienternas främsta makthavare.
Läs mer

 

Helt ny cancerbehandling

Ett forskarlag från fem svenska universitet har hittat ett helt nytt sätt att behandla cancer.
Läs mer

 

Gilla oss på Facebook

Nya medlemmar

Som medlem får erbjudanden om exempelvis utbildningar, förhandsinformation och nyhetsbrev. Det är gratis och har inga förpliktelser, och du bidrar till att göra patienternas röst hörd!

Vi har nu 32339 medlemmar!
Senaste är:

kibGoria

brianneuuz704679

SandyPit

wendihildreth74859

rodneymatheson23

ritaLok

joanne09488795513

vanessakohlmeier16

maynardstoddard752

vontindale75407

Nytt och Notiser

 

Mer tid för patienten i England

En ny jämförelse visar att svenska läkare lägger ner dubbelt så mycket av sin arbetsdag på administrativt arbete som sina kolleger i England.
Läs mer

 

Tro på forskningspatient.se

En projektrapport rörande kliniska prövningar framhåller webbplatsen forskningspatient.se som en viktig del för att lösa problemet med att få fram fler patienter till kliniska studier.
Läs mer

 

Lovar snabb cancerbehandling

24 socialdemokrater lovar högst fyra veckors väntan på canceroperation om de vinner valet.
Läs mer

 

Vaccin mot diabetes typ 1?

Flera forskare och företag arbetar just nu för att framställa ett vaccin mot diabetes typ 1. Kan det bli verklighet inom kort?
Läs mer

 

Rehabiliteringsträdgård hjälper

Naturunderstödd rehabilitering i rehabiliteringsträdgård har visat sig vara en bra och stödjande miljö för människor som drabbats av stressrelaterade sjukdomar.
Läs mer

 

Förbättrad klagomålshantering

Regeringen vill tillsätta en utredare som ska se över hanteringen av klagomål mot hälso- och sjukvården. Målet är att göra hanteringen av dessa ärenden enklare, effektivare och mer ändamålsenlig.
Läs mer

 

VÅRT NYHETSBREV (högst 1 g/månad)

Prenumera på vårt nyhetsbrev!

Våra vänner

Vi stöder....

Annonser

Nyhetsbrev

Här kan du välja de nyhetsbrev du vill prenumerera på, eller avsluta. Man behöver inte vara medlem.

Feldenkrais kan hjälpa dig

Övningar du kan göra själv

Moshe Feldenkrais har blivit känd som skapare av en metod som hjälper kroppen att återfå sin fysiologiska förmåga med anpassade övningar. Vi har samlat några övningar som du kan göra för att träna och utvärdera denna fina metod mot smärta, oro och spänning.
Läs mer

Annons

Hitta smärtklinik

Lista över alla smärtenheter

Vi presenterar den första kompletta listan med 244 svenska smärtenheter. Den består av allt i från universitetssjukhusens stora kliniker till små mottagningar.
Läs mer