Narkotika och Reiter

Fråga från BR Man född 1948
Frågan: 
Jag har sedan 18-års åldern haft ledvärk efter en långvarig infektionssjukdom, gonore som jag gick med för långe och fick ligga på sjukhus fyra månader. Jag är nu 55 år och har Hbl 27a vävnadstyp och jag har fått namnet på sjukdommen Reiter`s, Reaktiv atrit, spondylit. Jag arbetar mer än heltid och jag trivs mycket bra med mitt arbete inom det offentliga. Jag är gift och har 3 vuxna barn. Men jag försöker få bort min smärta i vänster ben höfter, bäcken , ländrygg, fötter och tummleder. Jag har sedan mång år tagit antiinflamatorisk medicin, och olika värkmediciner. Har prövar det mesta. Står sedan 4 månader tillbaka på oxycontin och mår mycket bättre och får framförallt sova mer sammanhängande under natten. Eftersom min värsta smärta är från höften och ner i vänster ben ut i tårna 0 på en tiosiffrig skala ,så har det uteslutits rotpåverkan från ryggen. Finns det någon annan metod att ta reda på varifrån smärtan kommer från och kanske operera ? Oxycontin är det en lämplig medicin och vad finns det för biverkningar på längre sikt ? Tacksam om svar Anders T
Frågesvar: 
Hej det låter rimligt att din smärta kommer från grundsjukdomen, Reiters sjukdom, där antiinflammatoriska mediciner är basbehandlingen. Det går inte över Internet fastslå om du har annan sjukdom. I utredningen av lokal utstrålande smärta brukar för det mesta magnetkamera och elektroneurografisk undersökning användas inom diagnostiken. Operation kan bara bli aktuellt om det finns en pågående nervinklämning, Reiters sjukdom kan ej opereras. Oxycontin är i alla avseenden utom ett en "snäll" medicin utan påtagliga kroppsliga risker. Baksidan är att det är narkotika, d.v.s mycket starkt beroendeframkallande, och också ger viss psykisk påverkan i form av trötthet och koncentrationsoförmåga. Det är viktigt vid sådan medicinering att man har en och samma läkare som kan följa dig och finns tillhands, och att man respekterar det närmast absoluta förbudet att samtidigt använda alkohol, eller göra farliga uppgifter som kräver koncentration, närmast tänker jag på bilkörning. Men som sagt, frånsett dessa psykiska biverkningar och förstoppning är de kroppsliga biverkningarna sällan till bekymmer.
Frågeområde: 
Utbredd värk ex. allmän artros, ledvärk, osteoporos, EDS, RA

Välkommen logga in

Populära artiklar

 

Upptäkt kan bota diabetes 2

Forskare har upptäckt en helt ny signalväg i muskelceller som med god sannolikhet kan användas för att hitta en ny sorts mediciner mot typ 2 diabetes.
Läs mer

 

Dold ryggsjukdom lyfts fram

Personer som lider av inflammatorisk ryggsjukdom har en betydligt större sjukdomsbörda än vad man tidigare trott. Det visar en ny svensk studie.
Läs mer

 

Patenternas makthavare nr 1

Reumatikerförbundets ordförande Anne Carlsson är patienternas främsta makthavare.
Läs mer

 

Helt ny cancerbehandling

Ett forskarlag från fem svenska universitet har hittat ett helt nytt sätt att behandla cancer.
Läs mer

 

Gilla oss på Facebook

Nya medlemmar

Som medlem får erbjudanden om exempelvis utbildningar, förhandsinformation och nyhetsbrev. Det är gratis och har inga förpliktelser, och du bidrar till att göra patienternas röst hörd!

Vi har nu 32339 medlemmar!
Senaste är:

kibGoria

brianneuuz704679

SandyPit

wendihildreth74859

rodneymatheson23

ritaLok

joanne09488795513

vanessakohlmeier16

maynardstoddard752

vontindale75407

Nytt och Notiser

 

Mer tid för patienten i England

En ny jämförelse visar att svenska läkare lägger ner dubbelt så mycket av sin arbetsdag på administrativt arbete som sina kolleger i England.
Läs mer

 

Tro på forskningspatient.se

En projektrapport rörande kliniska prövningar framhåller webbplatsen forskningspatient.se som en viktig del för att lösa problemet med att få fram fler patienter till kliniska studier.
Läs mer

 

Lovar snabb cancerbehandling

24 socialdemokrater lovar högst fyra veckors väntan på canceroperation om de vinner valet.
Läs mer

 

Vaccin mot diabetes typ 1?

Flera forskare och företag arbetar just nu för att framställa ett vaccin mot diabetes typ 1. Kan det bli verklighet inom kort?
Läs mer

 

Rehabiliteringsträdgård hjälper

Naturunderstödd rehabilitering i rehabiliteringsträdgård har visat sig vara en bra och stödjande miljö för människor som drabbats av stressrelaterade sjukdomar.
Läs mer

 

Förbättrad klagomålshantering

Regeringen vill tillsätta en utredare som ska se över hanteringen av klagomål mot hälso- och sjukvården. Målet är att göra hanteringen av dessa ärenden enklare, effektivare och mer ändamålsenlig.
Läs mer

 

VÅRT NYHETSBREV (högst 1 g/månad)

Prenumera på vårt nyhetsbrev!

Våra vänner

Vi stöder....

Annonser

Nyhetsbrev

Här kan du välja de nyhetsbrev du vill prenumerera på, eller avsluta. Man behöver inte vara medlem.

Feldenkrais kan hjälpa dig

Övningar du kan göra själv

Moshe Feldenkrais har blivit känd som skapare av en metod som hjälper kroppen att återfå sin fysiologiska förmåga med anpassade övningar. Vi har samlat några övningar som du kan göra för att träna och utvärdera denna fina metod mot smärta, oro och spänning.
Läs mer

Annons

Hitta smärtklinik

Lista över alla smärtenheter

Vi presenterar den första kompletta listan med 244 svenska smärtenheter. Den består av allt i från universitetssjukhusens stora kliniker till små mottagningar.
Läs mer