Paracelsuspriset 2014 till Björn Bragée

Paracelsuspriset, som årligen går till en förtjänstfull person, delas ut av föreningen Paracelsus vänner. Årets pristagare är smärtläkare Björn Bragée som, enligt juryns motivering, får det för sina ansträngningar att skapa en bättre, vettigare och mänskligare sjukvård.

Själva priset utgörs av ett 20 schweizerfrancs silvermynt med Paracelsus avbildad, präglat till 500-årsfirandet av hans födelse, samt ett diplom. Överlämnandet ägde rum vid en ceremoni på Södermalm i Stockholm den 13 april.

Paracelsus , eller egentligen Theophrastus Bombastus von Hohenheim, föddes i Schweiz 1493 och var en vass kritiker av sin tids medicinvetenskap, som han ansåg förlegad.  Efter uppväxt i Villach i nuvarande Österrike utbildade han sig till krigskirurg i italienska Ferrara. Han reste under hela sitt liv vida kring i hela Europa för att studera och arbeta. Paracelsus tjänade många furstar och arbetade som fältskär vid en rad fälttåg. Han verkade även i detta yrke vid danske kung Kristian II:s fälttåg i Sverige 1520. Alltså det då Stockholms blodbad ägde rum.

 

- Det är roligt att få ett pris i namnet av en medicinsk rebell och patientföreträdare från renässansen, säger arga doktorn Björn Bragée. När vi gjorde TV-serien och for land och riket runt för att finna lösningar för våra patienter kände vi nog många gånger samma vanmakt som Paracelsus hade inför etablissemanget. Vi slapp kanske leriga vägar och blodbad, men mötte en attityd som förnekade patienternas upplevelser.

 

Paracelsus skrev om allt mellan himmel och jord, från medicin till filosofi och astronomi, sammanlagt runt 10 000 boksidor. Han blev en av folket hyllad, nästan mytisk hjälte, som stod på de fattigas sida mot de mäktiga och rika. Det mest kända av Paracelsus skriftverk är "Kirurgiska böcker och skrifter". Han dog efter ett strapatsrikt liv 1541 i Salzburg.

 

- Paracelsus fick tillgång till historiens första massmedia, de tryckta böckerna. Han skrev de första läkarböckerna på ett språk som en var kunde förstå, och inte på latin. Det hade varit en rolig kompis att ha med sig i TV, och jag har hans 1500-tals verk i bokhyllan som en inspiration. Priset sporrar mig att fortsätta på barrikaderna för en ny och patientcentrerad vård, avslutar Björn Bragée.

 

Bland andra kända personer som fått Paracelsuspriset kan nämnas journalisten och dokumentärfilmaren Tom Alandh samt Ernst Klein, tidigare ledarskribent på Expressen och chefredaktör för Östgöta Correspondenten.

 

Paracelsus har lämnat efter sig en rad berömda citat. Här är några:

 

"Allt, som finns på denna jord, kommer att få sin förklaring när det dras fram i dagsljuset".

 

"Saliga är de människor för vilka allting kommer att uppenbaras."

 

"Gud vill att varje varelse följer sin egen natur".

 

Dela med dig! Dela med dig!

Välkommen logga in

Populära artiklar

 

Upptäkt kan bota diabetes 2

Forskare har upptäckt en helt ny signalväg i muskelceller som med god sannolikhet kan användas för att hitta en ny sorts mediciner mot typ 2 diabetes.
Läs mer

 

Dold ryggsjukdom lyfts fram

Personer som lider av inflammatorisk ryggsjukdom har en betydligt större sjukdomsbörda än vad man tidigare trott. Det visar en ny svensk studie.
Läs mer

 

Patenternas makthavare nr 1

Reumatikerförbundets ordförande Anne Carlsson är patienternas främsta makthavare.
Läs mer

 

Helt ny cancerbehandling

Ett forskarlag från fem svenska universitet har hittat ett helt nytt sätt att behandla cancer.
Läs mer

 

Gilla oss på Facebook

Nya medlemmar

Som medlem får erbjudanden om exempelvis utbildningar, förhandsinformation och nyhetsbrev. Det är gratis och har inga förpliktelser, och du bidrar till att göra patienternas röst hörd!

Vi har nu 30052 medlemmar!
Senaste är:

ariannem41531978993

rfobudhramrodol

MrsMik

rosariocimitiere94

kathireveley24700

loribeale56112503215

finlaymaloney00

vthbrigette0244

chiaix560632926

staceybrim7353745

Nytt och Notiser

 

Mer tid för patienten i England

En ny jämförelse visar att svenska läkare lägger ner dubbelt så mycket av sin arbetsdag på administrativt arbete som sina kolleger i England.
Läs mer

 

Tro på forskningspatient.se

En projektrapport rörande kliniska prövningar framhåller webbplatsen forskningspatient.se som en viktig del för att lösa problemet med att få fram fler patienter till kliniska studier.
Läs mer

 

Lovar snabb cancerbehandling

24 socialdemokrater lovar högst fyra veckors väntan på canceroperation om de vinner valet.
Läs mer

 

Vaccin mot diabetes typ 1?

Flera forskare och företag arbetar just nu för att framställa ett vaccin mot diabetes typ 1. Kan det bli verklighet inom kort?
Läs mer

 

Rehabiliteringsträdgård hjälper

Naturunderstödd rehabilitering i rehabiliteringsträdgård har visat sig vara en bra och stödjande miljö för människor som drabbats av stressrelaterade sjukdomar.
Läs mer

 

Förbättrad klagomålshantering

Regeringen vill tillsätta en utredare som ska se över hanteringen av klagomål mot hälso- och sjukvården. Målet är att göra hanteringen av dessa ärenden enklare, effektivare och mer ändamålsenlig.
Läs mer

 

VÅRT NYHETSBREV (högst 1 g/månad)

Prenumera på vårt nyhetsbrev!

Våra vänner

Vi stöder....

Annonser

Nyhetsbrev

Här kan du välja de nyhetsbrev du vill prenumerera på, eller avsluta. Man behöver inte vara medlem.

Feldenkrais kan hjälpa dig

Övningar du kan göra själv

Moshe Feldenkrais har blivit känd som skapare av en metod som hjälper kroppen att återfå sin fysiologiska förmåga med anpassade övningar. Vi har samlat några övningar som du kan göra för att träna och utvärdera denna fina metod mot smärta, oro och spänning.
Läs mer

Annons

Hitta smärtklinik

Lista över alla smärtenheter

Vi presenterar den första kompletta listan med 244 svenska smärtenheter. Den består av allt i från universitetssjukhusens stora kliniker till små mottagningar.
Läs mer