Den första kompletta listan på smärtenheter

Akademiska sjukhuset i Uppsala

Vi presenterar nu den första kompletta listan på svenska smärtenheter. Den består av allt i från universitetssjukhusens stora kliniker till små mottagningar, det gemensamma är att man anger att man har särskild inriktning på långvarig smärta. Inte mindre än 244 enheter beskriver sig som sådana, från Simrishamn till Piteå. Vi rankar också enheterna utifrån ett patientperspektiv. Läs vilka som får högst ranking, och varför.

Som källor har redaktionen använt alla sådana mottagningar noterade på www.1177.se , d.v.s landstingens gemensamma sökdatabas, eller på patientföreningarnas hemsidor.  I skrivande stund är det inte mindre än 244 mottagningar. Nu återstår at ta emot förslag på nya och ändra, det kanske inte alltid som de egna uppgifterna om väntetider och annat är dagsaktuella.

Det är intressant läsning vi presenterar. Vi har rankat alla kliniker ur patientperspektiv. Det visar sig då att inte en enda klinik får full pott.Vi ber om läsarnas kommentarer och förslag. Det går att maila till info@patienttorget.se eller göra en kommentar i anslutning till presentationen. Denna lista är trots många veckors arbete säkert inte helt komplett, och vi emottar gärna dina förslag.

För klinikprofil får man en "stjärna" var för:

- Inriktning på smärta

- Rätt komma utan remiss eller med egen remiss

- Utförlig information på Internet

- Kortare normal väntetid än 14 dagar

- Tillgång till läkare (särskilt nämns smärtläkare)

För rehabprofil (vård vid långvariga tillstånd) får man en "sol" var för:

- Avgiftssubvention med rätt till Frikort

- Erbjuder MMR multimodal rehab

- Möjlighet att göra mer avancerade behandlingar som infusioner, central stimulering 

- Resurser för kontinuitet (fler läkare/teamresurser) 

- Möjlighet att göra läkarintyg och FK utredningar

De olika punkterna vägs in i en ranking över resurser för patienter med komplicerade eller uttalade smärttillstånd. Högsta poäng är 10, vilket ingen klinik når, främst beroende på väntetider. Men sju enheter får 9 poäng.varav sex i Stockholm och en i Uppsala. Nu vill vi gärna ha minst 50 med sådana poäng, och minst en i varje landsting. Det är något patienter med långvarig smärta har rätt att kräva.

Här finns hela listan.

 

 

 

Dela med dig! Dela med dig!

Välkommen logga in

Populära artiklar

 

Upptäkt kan bota diabetes 2

Forskare har upptäckt en helt ny signalväg i muskelceller som med god sannolikhet kan användas för att hitta en ny sorts mediciner mot typ 2 diabetes.
Läs mer

 

Dold ryggsjukdom lyfts fram

Personer som lider av inflammatorisk ryggsjukdom har en betydligt större sjukdomsbörda än vad man tidigare trott. Det visar en ny svensk studie.
Läs mer

 

Patenternas makthavare nr 1

Reumatikerförbundets ordförande Anne Carlsson är patienternas främsta makthavare.
Läs mer

 

Helt ny cancerbehandling

Ett forskarlag från fem svenska universitet har hittat ett helt nytt sätt att behandla cancer.
Läs mer

 

Gilla oss på Facebook

Nya medlemmar

Som medlem får erbjudanden om exempelvis utbildningar, förhandsinformation och nyhetsbrev. Det är gratis och har inga förpliktelser, och du bidrar till att göra patienternas röst hörd!

Vi har nu 30051 medlemmar!
Senaste är:

rfobudhramrodol

MrsMik

rosariocimitiere94

kathireveley24700

loribeale56112503215

finlaymaloney00

vthbrigette0244

chiaix560632926

staceybrim7353745

kassiescoggins76

Nytt och Notiser

 

Mer tid för patienten i England

En ny jämförelse visar att svenska läkare lägger ner dubbelt så mycket av sin arbetsdag på administrativt arbete som sina kolleger i England.
Läs mer

 

Tro på forskningspatient.se

En projektrapport rörande kliniska prövningar framhåller webbplatsen forskningspatient.se som en viktig del för att lösa problemet med att få fram fler patienter till kliniska studier.
Läs mer

 

Lovar snabb cancerbehandling

24 socialdemokrater lovar högst fyra veckors väntan på canceroperation om de vinner valet.
Läs mer

 

Vaccin mot diabetes typ 1?

Flera forskare och företag arbetar just nu för att framställa ett vaccin mot diabetes typ 1. Kan det bli verklighet inom kort?
Läs mer

 

Rehabiliteringsträdgård hjälper

Naturunderstödd rehabilitering i rehabiliteringsträdgård har visat sig vara en bra och stödjande miljö för människor som drabbats av stressrelaterade sjukdomar.
Läs mer

 

Förbättrad klagomålshantering

Regeringen vill tillsätta en utredare som ska se över hanteringen av klagomål mot hälso- och sjukvården. Målet är att göra hanteringen av dessa ärenden enklare, effektivare och mer ändamålsenlig.
Läs mer

 

VÅRT NYHETSBREV (högst 1 g/månad)

Prenumera på vårt nyhetsbrev!

Våra vänner

Vi stöder....

Annonser

Nyhetsbrev

Här kan du välja de nyhetsbrev du vill prenumerera på, eller avsluta. Man behöver inte vara medlem.

Feldenkrais kan hjälpa dig

Övningar du kan göra själv

Moshe Feldenkrais har blivit känd som skapare av en metod som hjälper kroppen att återfå sin fysiologiska förmåga med anpassade övningar. Vi har samlat några övningar som du kan göra för att träna och utvärdera denna fina metod mot smärta, oro och spänning.
Läs mer

Annons

Hitta smärtklinik

Lista över alla smärtenheter

Vi presenterar den första kompletta listan med 244 svenska smärtenheter. Den består av allt i från universitetssjukhusens stora kliniker till små mottagningar.
Läs mer