Vad är nackdelen med antidepressiv medicin hos ungdomar?

Fråga från NA Kvinna född 1985
Frågan: 
vad är nackdelarna med antidepressiva medel för ungdommar? finns det några biverkningar? & när man väl slutar ta medlet kan det bli värre då?
Frågesvar: 
För det första kanske man skall slå fast att antidepressiva medel har stora fördelar, men särskilt hos ungdomar alltid skall kombineras med psykoterapi, eller annan psykologisk behandling. Det finns stora sociala skillnader, i allmänhet får ungdomar från mer välsituerade områden tidigare behandling, än från andra - man kräver kanske mer aktiv behandling. Och förmodligen har dessa läkemedel bespart oss många tragiska dödsfall bland unga, även om självmorden inte gått ned så mycket som hos äldre. Många svåra tvångssjukdomar har kunnat behandlas som tidigare ansågs nästan obehandlingsbara. Man brukar dock säga att ett halvt år är en rimlig gräns för behandling. Allt därutöver är verkligen en behandling för specialistkunniga, och inte minst måste man fundera mycket när och hur man skall sluta. Nackdelarna är förstås att det kan finnas biverkningar av medicinerna. I praktiken används mest de nya "lyckopillren", d.v.s. serotoninåterupptagshämmarna. De vanligaste är illamående, muntorrhet, svettning och diarreer och går ofta över efter en eller två veckor. Hos nån på hundra finns också mer uttalade biverkningar som muskelvärk, darrningar, oregelbundna menstruationer, och hos nån på tusen leverpåverkan, allergier. Allt det där beskrivs bra på www.fass.se Jag tycker inte man skall slänga ut barnet med badvattnet. Om moderna antidepressiva medel kombineras med bra terapi, regelbundna läkare/psykologbesök så är det mycket bra jämfört med alternativet, depression och förlorade dagar av bra livskvalitet. Biverkningarna kan öka något just när man slutar tvärt, och överhuvudtaget är det ganska bra sluta med "nedtrappning", och i samband med lov eller liknande när det är lite lugnt, och som sagt - alltid samtidig annan behandling.
Frågeområde: 
Utbrändhet, PTSD och psykiska smärtbesvär

Välkommen logga in

Populära artiklar

 

Upptäkt kan bota diabetes 2

Forskare har upptäckt en helt ny signalväg i muskelceller som med god sannolikhet kan användas för att hitta en ny sorts mediciner mot typ 2 diabetes.
Läs mer

 

Dold ryggsjukdom lyfts fram

Personer som lider av inflammatorisk ryggsjukdom har en betydligt större sjukdomsbörda än vad man tidigare trott. Det visar en ny svensk studie.
Läs mer

 

Patenternas makthavare nr 1

Reumatikerförbundets ordförande Anne Carlsson är patienternas främsta makthavare.
Läs mer

 

Helt ny cancerbehandling

Ett forskarlag från fem svenska universitet har hittat ett helt nytt sätt att behandla cancer.
Läs mer

 

Gilla oss på Facebook

Nya medlemmar

Som medlem får erbjudanden om exempelvis utbildningar, förhandsinformation och nyhetsbrev. Det är gratis och har inga förpliktelser, och du bidrar till att göra patienternas röst hörd!

Vi har nu 32339 medlemmar!
Senaste är:

kibGoria

brianneuuz704679

SandyPit

wendihildreth74859

rodneymatheson23

ritaLok

joanne09488795513

vanessakohlmeier16

maynardstoddard752

vontindale75407

Nytt och Notiser

 

Mer tid för patienten i England

En ny jämförelse visar att svenska läkare lägger ner dubbelt så mycket av sin arbetsdag på administrativt arbete som sina kolleger i England.
Läs mer

 

Tro på forskningspatient.se

En projektrapport rörande kliniska prövningar framhåller webbplatsen forskningspatient.se som en viktig del för att lösa problemet med att få fram fler patienter till kliniska studier.
Läs mer

 

Lovar snabb cancerbehandling

24 socialdemokrater lovar högst fyra veckors väntan på canceroperation om de vinner valet.
Läs mer

 

Vaccin mot diabetes typ 1?

Flera forskare och företag arbetar just nu för att framställa ett vaccin mot diabetes typ 1. Kan det bli verklighet inom kort?
Läs mer

 

Rehabiliteringsträdgård hjälper

Naturunderstödd rehabilitering i rehabiliteringsträdgård har visat sig vara en bra och stödjande miljö för människor som drabbats av stressrelaterade sjukdomar.
Läs mer

 

Förbättrad klagomålshantering

Regeringen vill tillsätta en utredare som ska se över hanteringen av klagomål mot hälso- och sjukvården. Målet är att göra hanteringen av dessa ärenden enklare, effektivare och mer ändamålsenlig.
Läs mer

 

VÅRT NYHETSBREV (högst 1 g/månad)

Prenumera på vårt nyhetsbrev!

Våra vänner

Vi stöder....

Annonser

Nyhetsbrev

Här kan du välja de nyhetsbrev du vill prenumerera på, eller avsluta. Man behöver inte vara medlem.

Feldenkrais kan hjälpa dig

Övningar du kan göra själv

Moshe Feldenkrais har blivit känd som skapare av en metod som hjälper kroppen att återfå sin fysiologiska förmåga med anpassade övningar. Vi har samlat några övningar som du kan göra för att träna och utvärdera denna fina metod mot smärta, oro och spänning.
Läs mer

Annons

Hitta smärtklinik

Lista över alla smärtenheter

Vi presenterar den första kompletta listan med 244 svenska smärtenheter. Den består av allt i från universitetssjukhusens stora kliniker till små mottagningar.
Läs mer