Hälsporre / Plantar Fasciit Övningar

Hälsporre brukar vara något som läker av sig självt, men det kan ta tid, upp till ett och ett halvt år. Om man drabbas av hälsporre kan man få hjälp av en kiropraktor eller naprapat men man kan även göra egna övningar hemma.

Det som är bra att göra om man drabbats av hälsporre är olika stretchövningar. En av dessa är att sätta dig på en stol och rulla en golf- eller tennisboll under fötterna. Du hittar en del av övningen här;

En annan övning är att stretcha vaden innan du kliver ur sängen.

Att stretcha fotsulan är bra, du kan göra det genom att sitta på en stol i normal höjd. Lägg höger ben över vänster ben så att högerfot är precis över vänster knäled. Ta med höger hand sedan tag i höger stortå, långt in på tån. Dra stortån uppåt/bakåt och försök att dra med dig hela foten bakåt inte bara tån. Du kan med den andra handen pressa in och känna på senan. Håll denna position i 10 sekunder samt repetera detta 10 gånger, tre gånger om dagen.

Du kan även i rehabiliterande syfte använda skoinlägg eller tejpa din hälsporre. Tips på hur du tejpar ser du i filmen under.

Tejpning är främst för att lindra dina symptom och dina smärtor.

En annan hälsporre övning du kan göra är tåhävning. Du kan stå på ett trappsteg eller en bänk med tårna, så att hälen hänger ned, sedan sänker du din häl tills sträckning känns av. Håll den där ett par sekunder, släpp upp och upprepa sedan ett par gånger.